Moto sport

U subotu startuje 40. izdanje relija "Dakar"

U subotu startuje 40. izdanje relija "Dakar"
Foto: N.N. | U subotu startuje 40. izdanje relija "Dakar"

Jedno od najvećih iskušenja u automoto sportu, reli "Dakar", doživio je svoje 40. izdanje, a ovogodišnji ispit čovjeka i mašine, koji će trajati 14 dana, počeće 6. januara.

Nakon nekoliko godina odsustva, start rute duge skoro 8.500 kilometara, ponovo je u prijestonici Perua  Limi, a kroz ovu zemlju voziće se pet etapa, što znači da se vraćaju izazovne rute kroz pustinju i pijesak, što će donekle vratiti onu staru draž kada je ova čuvena trka vožena pustinjama sjevernoistočne Afrike.

Upravo su najteže dionice pustinje i to ne samo zbog vrućina i teškog terena, već i zbog navigacije kroz nepregledne predjele.

Etapa dalje prolazi kroz kišnu Boliviju i hladne Ande, a potom slijedi spuštanje u Argentinu, novi pješčani izazov u vidu pustinje Fiamabala, da bi sve završilo 20. januara u Kordobi. 

Na startu bi trebalo da se pojavi 525 učesnika i 337 vozila (motocikli, kvadovi, UTVovi, automobili i kamioni). Što se tiče favorita, tu nema ništa novo  oni koji iza sebe imaju najmoćnije sponzore i kompanije imaju i najveće šanse za trijumf.

Sedmostruki pobjednik "Dakara", francuski automobilista Stefan Peterhansel (Pežo), kamiondžija Eduard Nikolaev (Kamaz), motociklista Sam Sanderlend (KTM) prošle godine su bili na najvišem podijumu, a isti scenario se očekuje i ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije