Moto sport

Zvanično: Janone Dukati mijenja Suzukijem, Vinjales mijenja Lorenca u Jamahi

Zvanično: Janone Dukati mijenja Suzukijem, Vinjales mijenja Lorenca u Jamahi
Zvanično: Janone Dukati mijenja Suzukijem, Vinjales mijenja Lorenca u Jamahi

Italijanski motociklista Andrea Janone karijeru će nastaviti u Suzukiju, sa kojim je potpisao dvogodišnji ugovor, prensoi Sport klub.

Janone je prije dva dana ostao bez mjesta u Dukatiju za narednu sezonu, pošto je potvrđeno da je Andrea Doviciozo produžio ugovor, a još od aprila se znalo da će se Horhe Lorenco pridružiti timu iz Bolonje.

O Janoneovom prelasku se posebno spekulisalo prethodnih dana, pošto je bilo jasno da će Maverik Vinjales napustiti Suzuki i preći u Jamahu. Potvrde te dvije vijesti došle su u ruku od pola sata, pred početak akcije na Velikoj nagradi Italije, koja se vozi u nedjelju u Muđelu.

26-godišnji Italijan je debi u Svjetskom šampionatu imao 2005. godine u klasi do 125 kubika, u kojoj je upisao četiri pobjede, prije prelaska u Moto2 2010. godine. Svaku od sezona u srednjoj kategoriji završavao je među trojicom najboljih i osam puta se našao na najvišem stepeniku pobjedničkog postolja.

Janone je u kraljevskoj klasi debitovao 2013. godine kao vozač Pramak Dukatija, da bi dvije godine kasnije dobio mjesto u fabričkom timu. Prošla sezona bila je njegova najbolja u najjačoj kategoriji, pošto ju je završio na petom mjestu u generalnom plasmanu, a na putu do tog uspjeha je zabilježio jednu pol poziciju i tri podijuma.

Ovogodišnji Moto GP šampionat se nastavlja predstojećeg vikenda Velikom nagradom Italije.

Potvrđeno: Vinjales mijenja Lorenca

Mladi španski motociklista Maverik Vinjales zameniće Horhea Lorenca u Jamahi od naredne sezone, potvrdio je japanski tim.

Vinjales će se u timu pridružiti devetostrukom svetskom šampionu Valentinu Rosiju, koji je još prije početka ovogodišnjeg Moto GP šampionata potpisao novi ugovor sa ekipom sa kojom je osvojio četiri titule.

Lorenco je još prošlog mjeseca potvrdio da će napustiti Jamahu i pridružiti se Dukatiju, a još prije toga su se pojavile spekulacije da bi Vinjales mogao da ga zameni. Prije dvije nedjelje, pred trku u Le Manu, bilo je glasina da je i Dani Pedrosa u konkurenciji, ali su sve dileme razriješene prije nekoliko dana.

Pedrosa je u međuvremenu potpisao novi ugovor sa Repsol Hondom, dok bi u toku dana trebalo da uslijedi i potvrda da će se Andrea Janone pridružiti Suzukiju.

Vinjales je sa Jamahom potpisao dvogodišnji ugovor, a prvi put bi na Jamahi mogao da se nađe na testiranjima po završetku ove sezone u Valensiji.

21-godišnji Španac je u Svjetskom šampionatu debitovao 2011. godine u klasi do 125 kubika. Najveći uspjeh karijere ostvario je 2013. godine osvajanjem titule u Moto3 kategorije, a tri puta je dobio nagradu za rukija sezone – 2011. u 125 kubika, 2014. u Moto2 kategoriji i 2015. u kraljevskoj klasi.

U najjačoj konkurenciji, najbolji rezultat mu je treće mjesto, koje je zauzeo prije dvije nedjelje na Velikoj nagradi Francuske u Le Manu.

Ovogodišnji Moto GP šampionat se nastavlja predstojećeg vikenda Velikom nagradom Italije, a direktne prenose već od petka moći ćete da pratite na Sport klubu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije