Novosti

Četiri autokompanije - pet milijardi evra gubitaka

Četiri autokompanije - pet milijardi evra gubitaka
Četiri autokompanije - pet milijardi evra gubitaka

NJUJORK - Četiri velike automobilske kompanije - fransuski PSA Pežo Sitroen, italijanski Fijat i američki Ford i Dženeral motors napraviće ove godine gubitak u poslovanju u Evropi od pet milijardi evra, prognozira međunarodna agencija za kreditni rejting Mudiz (Moody's).

To će biti druga godina koju te kompanije završavaju s gubitkom, a kako piše Vol strit Džornal, tražnja na evropskom automobilskom tržištu ove godine će biti najniža za poslednje dvije decenije.

Pretpostavlja se da će se kapacitet tržišta automobila u zapadnoj Evropi sniziti za pet odsto, na 12,48 miliona vozila. Pri tome će pad tražnje biti zabilježen šestu godinu za redom. Zbog toga se proizvođači automobila za masovno tržište suočavaju sa hiperprodukcijom i ratom cijenama pogubnim za sve strane.

Malo je vjerovatno da prognozirani rast prodaje u 2014. godini od tri odsto, na 12,84 miliona automobila, popravi situaciju jer kriza previše dugo traje, naročito u zemljama kao što su Španija i Italija, ukazuju stručnjaci.

Mudiz smatra da najveći rizik od sniženja rejtinga imaju Fijat (trenutni rejting je Ba3) i Pežo (B1).

Istovremeno, njemački Folksvagen i drugi proizvođači automobila premijum klase, takođe osjećaju pritisak u Evropi, ali njih spašava ekspanzija u drugim regionima, u prvom redu u Kini.

Snažan rast kineskog tržišta automobila u prvom polugodištu omogućio je Mudizu da poboljša procjenu rasta svjetske prodaje u tekućoj godini na 3,2 odsto, a u narednoj na 4,8 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije