Auto zanimljivosti

Alfa i Maserati usporili proizvodnju zbog Kineza

Alfa i Maserati usporili proizvodnju zbog Kineza
Foto: Ilustracija | Alfa i Maserati usporili proizvodnju zbog Kineza

Kompanije Alfa Romeo i Maserati prinuđene su da smanje nivo proizvodnje u svojim italijanskim pogonima, zbog novih uvoznih pravila koje su kineske vlasti nametnule na tom tržištu.

Dva brenda koja posluju u okviru grupacije FIAT-Chrysler (FCA) zabiliežila su značajan pad prodaje u Kini, otkako su tamošnje vlasti uvele nova pravila kojima se zabranjuje da proizvođači prisiljavaju prodavce da prave zalihe novih automobila na lageru.

Zbog toga će proizvodnja SUV modela Maserati Levante biti obustavljena na dvije sedmice, u oktobru i novembru, dok je Alfa Romeo tokom oktobra smanjio obim proizvodnje modela Giulia i Stelvio u fabrici Kasino sa 300 na 265 jedinica po smjeni.

Redukcija u ovom Alfinom pogonu nadovezala se na prethodno smanjenje proizvodnje, kada je od sredine septembra obustavljena izrada automobila petkom, čime je planirani broj vozila koja treba da siđu sa fabričkih traka smanjen za 2.000, piše AutoNews.

Prema podacima koje je saopštio JATO Dynamics, Alfa Romeo je u Kini u junu isporučio 1.006 primjeraka SUV-a Stelvio, u julu je taj broj iznosio 2.666, dok je u avgustu prodato svega 227 automobila.

Veliki pad isporuka zabilježio je Maserati Levante, sa prosječno 800 vozila mjesečno u prvoj polovini 2017, na svega 250 u prosjeku tokom jula i avgusta.

JATO Dynamics smatra i da je FCA postavio previsoke ciljeve za 2017, s obzirom da je Serđo Markione najavio da će u tekućoj godini širom svijeta biti prodato 170.000 automobila sa značkom ove marke, dok će prema njihovim podacima taj broj iznositi između 130.000 i 140.000 vozila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije