Auto zanimljivosti

Američka vlada prodaje nelegalno uvezene japanske automobile

Američka vlada prodaje nelegalno uvezene japanske automobile
Foto: Ilustracija | Američka vlada prodaje nelegalno uvezene japanske automobile

Čovjek po imenu Kong Meng Vang je prošle sedmice osuđen na robiju nakon što je policija pronašla oko 700 kilograma marihuane koju je planirao da preproda. Ovakva vijest, koja je stigla iz grada Tulse, smještenog u američkoj saveznoj državi Oklahomi vjerovatno nije retkost u Americi, ali ono šta jeste zanimljivo, a vezano je za ovu priču je podatak o njegovom voznom parku.

Naime, policija je zaplijenila i 21 primjerak automobila među kojima se nalaze i neki modeli koji se nikada nisu prodavali na američkom tržištu.

Vang je veliki ljubitelj japanskih automobila pa je u ameriku uvezao veliki broj njih koji su se prodavali samo u Aziji. Među njima se nalaze Nissan Skyline GT-R (1999.), Toyota Chaser (2000.), Mitsubishi Lancer Evo VI Tommi Makinen Edition (2000.), Subaru Impreza WRX STI (1998.) i Toyota Celica GT-Four (1998.).

Kako ovi automobili nikada nisu bili namijenjeni američkom tržištu, tako nijedan od njih ne zadovoljava ekološke i bezbjednosne standarde ove države, a pošto su mlađi od 25 godina takođe se ne mogu koristiti ni kao oldtajmeri.

Američka vlada je odlučila da preproda cijelu kolekciju, a novim vlasnicima je stavljeno do znanja da automobili ne mogu biti registrovani, što znači da mogu biti korišćeni samo na stazama ili skupovima. Kako oni nisu uvezeni na legalan način, pitanje je da li će moći biti registrovani i kada napune 25 godina.

Bilo kako bilo, ovo je jedna od rijetkih prilika da se dočepate nekog od najlegendarnijih japanskih automobila pa makar on bio u pokretu samo kada je na "pauku".

(Autorepublika.)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije