Auto zanimljivosti

Audi RS3 Sportback (VIDEO)

Audi RS3 Sportback (VIDEO)
Audi RS3 Sportback (VIDEO)

Marka iz Ingolštata je predstavila RS3 Sedan prošlog septembra u Parizu, sa 400 ks, izvučenih iz najsnažnijeg svjetskog petocilindarskog motora. Sada je na redu ekvivalent, RS3 Sportback, koji takođe dobija novi motor.

Ne samo da je riječ o 33 ks i 15 Nm više, već je novi 2,5-litarski agregat 26 kilograma lakši.

Sa 400 konja i 480 Nm, nova verzija RS3 Sportbacka do stotke ubrzava za samo 4,1 sekundu, dok je maksimalna brzina elektronski ograničena na 250 km/h. Opcioni paket ukida limiter i podiže maksimalnu brzinu na 280 km/h.

Kao i ostali RS modeli, tako i RS3 Sportback dolazi isključivo sa Quattro pogonom. Snaga iz TFSI jedinice se preko sedmostepenog mjenjača s dvostrukom spojnicom šalje na sve točkove. Benefiti se izvlače i iz elektrohidraulične spojnice sa više lamela u cilju distribuiranja dostupnog obrtnog momenta između dvije osovine.

 

RS3 je 25 milimetara bliže tlu od standardnog A3 i ima 20 milimetara širi trag točkova. Za beskompromisno usporavanje i zaustavljanje su zaduženi moćni diskovi od 310 milimetara. Za dodatnu sumu, Audi će rado kupcima obezbijediti karbon keramičke kočnice na prednjim točkovima.

Što se dizajna tiče, nema šta da se doda restilizaciji kroz koju je prethodo prošao RS3 Sedan. Sportback kontakt sa tlom ostvaruje preko naplataka od 19 cola, obuvenim u gume dimenzija 235/35. Opciono su dostupni i matrični LED farovi, kao i potpuno digitalni instrument klaster (Audi Virtual Cockpit).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije