Auto zanimljivosti

Auto koji je 65 godina stajao u arhivi

Auto koji je 65 godina stajao u arhivi
Foto: N.N. | Auto koji je 65 godina stajao u arhivi

Jedan od najplodonosnijih arhitekata i dizajnera 20 vijeka, Gio Ponti, dizajnirao je i automobil koji nikada nije doživio proizvodnu verziju.

 

Gio Ponti je tokom svog zaista dugog radnog vijeka osmislio brojna remek-djela, a ona najpoznatija su neboder Pirelli u Milanu, ali i Superleggera, najlakša drvena stolica na svijetu. Osnivač veoma uticajnog magazina Domus koji i danas izlazi nije zaobilazio ni transportna sredstva. Osmišljavao je enterijere najluksuznijih plovila, a imao je i ideju o idealnom automobilu.

Tu formu je osmislio 1953. godine, kada je prvobitnu ideju vozila oblika inspirisanog kapljicom vode promijenio u "Linea Diamante", nešto uglastiji dizajn. Ideja je bila da se na krajnje jednostavan način ponudi prvoklasna aerodinamika, a da čistoću linija potenciraju velike staklene površine. Auto je trebalo da bude postavljen na osnovu Alfa Romea, ali nažalost na drastičan dizajnerski korak oni nesu bili spremni, pa ni Carrozzeria Touring. U svakom slučaju, brojne ideje predstavljene na ovom modelu kasnije su zaživjele, poput aktivnih branika i ravnih panela.

Tako ćemo 65 godina kasnije, početkom septembra na Grand Basel šou, konačno moći da vidimo model Pontijevog automobila u prirodnoj veličini.

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije