Auto zanimljivosti

Automobili koje su vozili i kojim su se vozili francuski predsjednici

Automobili koje su vozili i kojim su se vozili francuski predsjednici
Automobili koje su vozili i kojim su se vozili francuski predsjednici

Legenda o pouzdanosti i sigurnosti Citroena nastaje 22. avgusta 1962. godine, oko 19:30 kada predsjednički Citroen DS 19 "Žaba" u kojem je Šarl de Gol, njegova supruga i zet, putuje prema zračnoj luci i u predgrađu Pariza Petit-Klamart upada u zasjedu. Automobil se iznenada našao pod paljbom, ali na sreću niko od putnika nije pogođen. Na mjestu neuspjelog atentata pronađeno je 187 čaura, a 14 metaka je pogodilo automobil. Iako su gume bile probušene, vozač ubrzava i sklanja putnike na sigurno. Zahvaljujući tom propalom pokušaju atentata od prije preko pola vijeka nastalo je nepisano pravilo o izboru predsjedničkog vozila u Francuskoj.

Prema tome, ovaj automobil će uvijek ostati vezan za generala de Gola. Nakon njega, svaki francuski predsjednik je bio vezan za određeni model automobila nekog francuskog proizvođača.

Žorž Pompidu

Žorž Pompidu je izabrao Citroen SM Opera sa najmoćnim motorom koji je bio u ponudi. 

Valeri Giskar

Valeri Giskar d'Estain je za poslovna putoanja koristio Citroen CX, ali je privatno koristio Peugeot 604.

Fransoa Miteran

Mali presedan je napravio Fransoa Miteran, koji je odlučio da Citroen zamijeni sa nekoliko modela Renaulta. Svi su ostali u šoku kada je 1984. godine u predsjedničku palatu na Jelisejskim poljima došao skromnim modelom R5. Naravno, to je uradio, kako bi potakao stanovništvo na kupovinu jeftinog domaćeg automobila.

Žak Širak

Žak Širak, se vratio "tradiciji" pa je u palatu došao Citroenom CX Prestige, a tokom parade 14. maja 2005. godine, prezentovao je Citroen C6, koji je ubrzo zamijenio za Renault Safrane, koji ubrzo mijenja jednim "malim francuzom". Po ugledu na Miterana, za službeno vozilo je odabrao Peugeot 206, koji je koristio do kraja mandata.

Nikolas Sarkozi

2007. godine, "kralj pokazivanja", Nikolas Sarkozi je za službeni automobil izabrao Peugeot 607 Paladine, koncept kabriolet limuzine, koji je specijalno napravljen za njega, koji je zamijenio Citroenom C6 sa bi-turbo dizelskim agregatom. A kako se treći veliki francuski proizvođač automobila ne bi osjećao zapostavljenim, pred kraj mandata je uzeo Renault Vel Satis sa nevjerovatno mnogo elektroničkih dodataka.

Fransoa Oland

Predsjednik koji je poznat po promjenama iz korijena, Fransoa Oland je ipak ostao vijeran tradiciji. Odabrao je Citroen DS5. Međutim, odabrao je model sa hibridnim pogonom, sa dizelskim motorom naprijed i električnim nazad, i time najavio eru ekeloških modela u francuskoj predsjedničkoj palati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije