Auto zanimljivosti

Autonomna vozila donijeće trilione dolara

Autonomna vozila donijeće trilione dolara
Foto: N.N. | Autonomna vozila donijeće trilione dolara

Proizvođači automobila vjeruju da će autonomna vozila /bez ljudskog upravljanja/ plasirati trilione dolara u svjetsku ekonomiju i spasiti stotine hiljada života u saobraćaju tokom narednih nekoliko decenija.

Svaki značajni proizvođač automobila uvodi novu tehnologiju kako bi stvorio brend i obnovio kompaniju prije nego što ideja da čovjek sam vozi automobil ode u zaborav.

"Lyft", "Uber" i tehnološki giganti poput "Appl", "IBM" i "Intel" žele dio novog finansijskog kolača.

Autonomna vozila predstavljaju zlatnu groznicu 21. vijeka, ali stručnjaci upozoravaju da bi automobili bez ljudskog upravljanja mogli da ugase auto- industriju i benzinske pumpe, te industriju motora, taksi službe i kamionske kompanije.

Neki će od nove tehnologije imati koristi, a mnogi će biti zaboravljeni.

Početkom vijeka, ideja da se automobil kreće bez vozača bila je dio naučno-fantastičnih filmova.

Stanovnici Los Anđelesa prvi su imali priliku da vide desetak automobila bez vozača koji se uključuju u saobraćaj.

Američki vojnoindustrijski kompleks ulagao je ogromne svote i potrošio godine na istraživanja u nastojanju da napravi autonomne kamione. To je postavilo temelje za ovu tehnologiju, navode stručnjaci.

Naučni portali navode da je 2009. godine "Google" pokrenuo projekat "self-drajving" i u roku od 18 mjeseci napravljen je sistem koji se mogao nositi sa nekim od najtežih drumova u Kaliforniji, uz minimalnu asistenciju vozača.

Nekoliko godina kasnije, direktor "Tesle" Ilon Mask najavio je da će ta kompanija uvrstiti sistem "self-drajvinga" u svoje automobile.

Ubrzo su kompanije "Ford", "DŽeneral motors", "Nisan", "Tesla" i "Mercedes" počele da ulažu milijarde dolara u vlastitu proizvodnju.

Autonomni automobili promijeniće život ljudi.

Put do aerodroma biće jeftiniji i bezbjedniji. Picu i druge potrepštine dostavljaće robot.

Ekonomisti vjeruju da će tehnologija autonomnih automobila otvoriti nova radna mjesta, kao što je bio slučaj sa razvojem prvih automobila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije