Auto zanimljivosti

BMW koji je obilježio devedesete

BMW koji je obilježio devedesete
Foto: Ilustracija | BMW koji je obilježio devedesete

Model E34, poznatiji kao druga generacija BMW M5, proizvodio se u periodu između 1989. i 1995. godine, a i dan danas je jedan od najbolje prihvaćenih automobila kompanije BMW.

Da budemo iskreni, veliki broj brzih automobila iz devedesetih, a i od ranije, dobijaju ekstra poene zbog činjenice da je većina nas oduvijek imalo želju da sjedne za volanom jednog od tih čuda, koje nije posjedovalo nikakve bezbjednosne sisteme (sem pojaseva) i tokom čije vožnje se uživalo.

Naime, E34 M5 je bio težak 1.670 kilograma, samo 100 kilograma više od današnjeg modela Ford Focus RS.

Model E34 koji se nalazi na video snimku ispod teksta proizveden je 1990. godine i imao je neke (za to vrijeme) impresivne opcije, kao što je elektronsko podešavanje volana i sjedišta (sa funkcijom memorije). Ovo je zapravo i prvi M5 model koji je imao elektornsko podešavanje amortizera, kočnica i kontrolu proklizavanja.

Ovaj model je takođe mnogo pohvala dobio za materijal od kojeg je izrađen, udoban enterijer, precizno upravljanje i odličan agregat koji je proizvodio 311 konjskih snaga, pomoću kojeg je od 0 do 100 km/h ubrzavao za 6,3 sekundi. Prema današnjim standardima to možda ne izgleda kao nešto impresivno, ali za period od prije više od dvije decenije jeste sjajno.

BMW je proizveo svega 12.000 primjeraka ovog modela, pa se može reći da je riječ o automobilu koji je rijetka pojava, posebno ako se uporedi sa brojem proizvedenih modela E39 i E60 M5.

(vrelegume.hr)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije