Auto zanimljivosti

Bilo pa prošlo: Brisači farova, prednosti i mane

Bilo pa prošlo: Brisači farova, prednosti i mane
Foto: Ilustracija | Bilo pa prošlo: Brisači farova, prednosti i mane

Sedamdesete su bile godine kad se ozbiljnije počelo pričati o štedljivosti, ekologiji i bezbjednosti.

Bezbjednosni pojasevi postajali su standard, a sve se češće počelo pričati o vazdušnim jastucima, koji su ubrzo postali prekretnica u pasivnoj bezbjednosti.

Aktivnu su povećala halogena svjetla (ABS je nastupio 1978.), a stručnjaci Saaba shvatili su koliko je važno da se čiste farovi zaprljani bljuzgom, prašinom, nečistoćama...

Naime, nečistoće na staklu fara mogu smanjiti intenzitet svjetla i više od 70 odsto. Mlaz tečnosti za čišćenje stakla tada, zbog nedovoljnog pritiska, nije bio dovoljno učinkovite pa su se domislili učinkovitijem rješenju s brisačima. Počelo je Saabom 99.

Švedske marke su tradicionalno okrenute bezbjednosti, Saab GT 750 iz 1958. bio je prvi automobil sa sigurnosnim pojasom, a 1970., radi povećanja aktivne sigurnosti (vidljivosti), u Saab 99 prvi su put ugrađeni brisači farova.

Potom su ih postepeno prihvatili gotovo svi, od Mercedes-Benza i BMW-a, do Škode i Lade. Bilo je to zanimljivo rješenje, i korisno, iako manje nego se očekivalo. Kod automobila koji se redovno čiste i održavaju koristi nisu bile pretjerane. Pored toga, sam mehanizam umanjivao je učinkovitost, jer je djelimično zaklanjao svjetlosni snop, a pogoršavao aerodinamiku.

No, smrtni udar ovoj tehnologiji bilo je uvođenje ksenon svjetala sredinom 1990-ih, manjeg presjeka, koji otežava, odnosno onemogućava ugradnju mehanizma brisača. A budući da su postavljeni ukoso, radi bolje aerodinamike, poboljšan je efekt samočišćenja.

Nadolaskom mlazova sa visokim pritiskom shvatilo se kako su one bolje i učinkovitije rješenje od brisača.

Kopiranje očigledno nije pomoglo: rješenje koje se pokazalo uspješnim na vjetrobranu, za farove je od početka, u 90% situacija bilo više šminka nego korist.

Bavarski recept za udvojene farove: BMW je za prvu Seriju 3 (E21) u najsnažnijoj verziji 320 i prvu Seriju 5 (E12) razvio zanimljive dvokrake brisače farova na zajedničkom vratilu, koji su 1970-ih i 1980-ih bili zaštitni znak bavarskih modela s udvojenim prednjim svjetlima. Bilo je to i jedno od najučinkovitijih rješenja brisača farova, koje su kopirali mnogi.

Efektno i učinkovito, problem je bio ako se koristio jedan mlaz tečnosti, koji nije dobro "pokrivao" oba fara.

Vrline

Povećava učinkovitost farova i vidljivost, posebno kad je kolovoz mokar. Najviše je koristio vozačima koji rijetko peru automobile. Povećanje brzine poboljšava prianjanje metlice.

Mane

Učinkoviti samo uz dobre mlaznice, za nekoliko postotaka smanjuju intenzitet potpuno čistih farova (zaklanjaju ih), trajnost metlica bila je manja nego kod klasičnih brisača.

(autoportal.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije