Auto zanimljivosti

Biznis vrijedan milijarde dolara: Reklame u autonomnim vozilima

Biznis vrijedan milijarde dolara: Reklame u autonomnim vozilima
Foto: N.N. | Biznis vrijedan milijarde dolara: Reklame u autonomnim vozilima

Predviđa se da će uvođenje samovozećih automobila u saobraćaj donjeti ogromnu zaradu u oblasti prodaje roba i usluga.

Prihodi koji se povezuju sa industrijom "automobilima bez vozača" do 2030. iznosiće na globalnom nivou 2.300 milijardi dolara, procenjuje UBS, a 70% zarade odnosi se na prodaju stvari i usluga “vozačima”, koji će u autonomnim vozilima biti samo obični putnici.

USB predviđa da će usluge “samovozećih taksija” vrijedeti 1.200 milijardi dolara godišnje.

Još jedna grana privrede koja će profitirati od uvođenja autonomnih vozila u saobraćaj je advertajzing, odnosno reklamiranje u automobilima.

Kada jednog dana vožnja bude robotizovana, nekadašnji vozači izgubiće ulogu upravljanja automobilom i postaće pogodni za ciljano reklamiranje proizvoda i usluga - dok se voze. 

Procjenjuje se da će reklamiranje u samovozećim automobilima donijeti godišnje 472 milijarde dolara zarade na globalnom nivou.

Među kompanijama koje će imati najviše koristi od novog vida drumskog prevoza je vlasnik IT giganta Google - konglomerat Alphabet, za koga se procenjuje da će kapitalizovati oko 60% ukupne zarade povezane sa “automobilima bez vozača”.

Samo projekat Waymo, koji je pokrenuo Google, a koji se bavi razvojem tehnologija samovozećih automobila, vredeće 75 milijardi dolara, navodi UBS.

(B92.net)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije