Auto zanimljivosti

Do 2030. u e-automobile uložiće 300 milijardi dolara

Do 2030. u e-automobile uložiće 300 milijardi dolara
Foto: Ilustracija | Do 2030. u e-automobile uložiće 300 milijardi dolara

Vodeći svjetski proizvođači automobila planiraju povećati ulaganja u tehnologiju električnih automobila za 300 milijardi dolara.

Ovo ulaganje u tehnologiju planirano je u idućih 10 godina, a gotovo polovina tog iznosa biće usmjerena u Kinu, pokazuje Rojtersova analiza.

Kapitalna potrošnja najvećim dijelom je motivisana mjerama vlada širom svijeta, koje nastoje smanjiti emisiju ugljen dioksida. Dodatni je motiv dalji razvoj tehnologije, za smanjenje troška baterija. Namjera je da se produži razmak između punjenja i skrati vrijeme punjenja električnih automobila, čineći ih privlačnijim za potrošače, navodi novac.jutarnji.hr.

Kina i druge zemlje uvode dodatna ograničenja za benzinske i dizel motore, pa su kompanije ubrzale proces prelaza na električne automobile. Tako su prije godinu dana proizvođači najavljivali da planiraju uložiti 90 milijardi dolara u razvoj električnih vozila.

U međuvremenu ta brojka se popela na 300 milijardi dolara kako bi se stvorili uslovi za masovnu proizvodnju električnih vozila u Kini, Evropi i Sjevernoj Americi. Iznos nadmašuje vrijednost privrednih aktivnosti u Egiptu i Čileu.

Agencija je došla do tog iznosa analizom investicijskih i budžeta javne nabave, koje je u protekle dvije godine objavilo 29 vodećih proizvođača automobila u svijetu, većinom iz SAD, Kine, Japana, Južne Koreje, Indije, Njemačke i Francuske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije