Auto zanimljivosti

Englez sa šarmom Italijana: AstonMartin Vanquish Zagato

Englez sa šarmom Italijana: AstonMartin Vanquish Zagato
Englez sa šarmom Italijana: AstonMartin Vanquish Zagato

Kada se ostrvskoj proračunatosti i uštogljenosti doda malo italijanskog dizajnerskog šmeka, dobije se ovaj zanimljivi konceptni automobil zasnovan na modelu Vanquish.

Britanski proizvođač luksuznih sportskih automobila i italijanska dizajnerska kuća Zagato sarađuju preko 50 godina. Najnoviji automobil koji pored amblema Aston Martina nosi oznaku "Z", predstavljen je u Italiji, na događaju Concorso d’Eleganza Villa d’Este.

Spreda, Vanquish Zagato sličan je originalnom modelu Aston Martina, ali kako se pogled premešta ka zadnjem delu automobila, razlike postaju očigledne. U italijanskoj verziji Vanquish ima liniju koja je tipična za kupe vozila, a nije izostao ni prepoznatljivi krov u Zagato stilu, sa dvostrukima talasastim zaobljenjem, i specifična kružna stop svetla.

Poseban pečat automobilu daje istureni zadnji difuzor sa dva para izduvnih cijevi.

U poređenju sa "običnom" verzijom modela Vanquish, koncept ima nešto snažniju pogonsku jedinicu, pa 6.0 litarski V12 sada isporučuje 600 ks.

Saradnja dva čuvena brenda datira još iz 60-tih godina 20. vijeka. Prvi model u koji je italijanska dizajnerska kuća umješala svoje prste bio je Aston Martin DB4 GT Zagato. Ovaj automobil imao je za svoje vrijeme zadivljujuće performanse - zahvaljujući motoru od 314 ks razvijao je maksimalnih 280 km/h.

Uslijedili su brojni klasici, uključujući V8 Vantage i Volante Zagato, zatim DB7 V12 Zagato, Vanquish Roadster, V12 Zagato iz 2012...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije