Auto zanimljivosti

Evo ko je zaslužan što vozimo desnom stranom

Evo ko je zaslužan što vozimo desnom stranom
Foto: Ilustracija | Evo ko je zaslužan što vozimo desnom stranom

Nikad se nemojte svađati s Britancem ko vozi "pravom" ili "krivom" stranom puta.

Istorija je ipak na njihovoj strani. Saobraćaj se sve do kraja 18. vijeka odvijao lijevom stranom.

I stari Rimljani su "vukli" na lijevo. Dokaz za to pronađen je u kamenolomu kod Svindona. Na lijevoj strani puta tragovi kola bili su dublji nego na drugoj. Arheolozi su odmah shvatili da je razlog tome što su kola na putu prema kamenolomu bila prazna, a vraćala se natovarena.

Ta se praksa saobraćanja na lijevoj strani  zadržala i u srednjem vijeku, naročito iz praktičnih razloga.

Većina stanovništva su dešnjaci, pa je vitezovima više odgovaralo jahati lijevom stranom kako bi im desna ruka bila bliže neprijatelju. Sve se počelo mijenjati krajem 18. vijeka.  Prije francuske revolucije 1789. plemići su se u svojim kočijama vozili lijevom stranom, dok se običan puk kretao desnom stranom. Nakon revolucije plemići su svoj identitet skrivali krećući se takođe desnom stranom, a 1974. francuska je vlast i službeno uvela pravilo vožnje desnom stranom.

Napoleon je osvajanjem to pravilo proširio na veći dio Evrope. Do kraja 1960-ih godina prošlog vijeka  gotovo sve evropske zemlje "prebacile" su se na desnu stranu. I nije sve prošlo po planu. Šveđani su 3. septembra 1967. počeli voziti na desnoj strani. Nastao je haos i dogodili su se brojni sudari.

U Evropi se lijevom stranom vozi još samo u Velikoj Britaniji, Irskoj, Kipru i Malti. Britanci su razmišljali o promijeni strane, no konzervativci nisu dozvolili. Okinava, Samoa i Istočni Timor jedini su, pak, prešli s desne na lijevu stranu.

Zanimljiva je priča vezana uz SAD. Prvi američki automobili većinom su volan imali ugrađen na desnoj strani, iako vozilo po desnoj strani. Tu nelogičnost riješio je Henri Ford, koji je svoj Model T konstruirao s volanom i vozačem na lijevoj strani. I to ponajviše zbog žena, jer nije želio da iz automobila sa suvozačke strane izlaze nasred ulice. Zbog popularnosti Modela T, kod Amerikanaca se od tada zadržao volan na lijevoj strani.

I Japanci imaju interesantnu priču. Premda Japan nikad nije bio britanska kolonija, njegovo stanovništvo ipak vozi lijevom stranom. Za to su krivi graditelji željeznice. Godine 1872. za izgradnju željezničke mreže Japancima su se javili Amerikanci, Francuzi i Britanci. Posao su dobili Britanci, kojima vlakovi takođe saobraćaju lijevom stranom, a budući da Japanci obožavaju vozove, onda su i za drumski saobraćaj donijeli propise prema kojima se u Zemlji izlazećeg sunca sva motorna vozila moraju kretati lijevom stranom.

(autoportal.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije