Auto zanimljivosti

Fordov Model T: Puno ga je teže voziti nego što mislite (VIDEO)

Fordov Model T: Puno ga je teže voziti nego što mislite (VIDEO)
Fordov Model T: Puno ga je teže voziti nego što mislite (VIDEO)

Pokretanje Modela T bila je procedura, na volanu je imao gas polugu te papučice za promjenu brzine i vožnju unazad.

Henri Ford je 1908. godine predstavio Model T, revolucionarni automobil koji je bio pristupačan Amerikancima, a reklamirali su ga kao automobil koji je jednostavno voziti.

Ali, koliko je vožnja Modela T slična današnjim automobilima?

S obzirom da nema ni papučice za gas, vožnja je sasvim drugačije iskustvo, a Blumberg je isprobao model iz 1914. nakon sajma u Detroitu. Gas je naime poluga na volanu, a pokretanje automobila zahtijeva cijelu proceduru kojom će automobil ući u prvu brzinu i pažljivo baratanje polugicama. Mjenjač je takođe bio jedna od papučica, a pritisak do kraja je bio prva brzina, a ako bi je otpustili na pola auto bi prebacili u ler, dok bi je za drugu brzinu trebali potpuno otpustiti.

Papučica u sredini bila je za vožnju unazad, dok je desna papučica bila kočnica. Naravno, uz dovoljno prakse i na to se može naviknuti. Inače, automobil je imao motor sa 4 cilindra i 20 konjskih snaga, piše portal 24sata.

Osim pokretanja i sama vožnja je bila posebno iskustvo. U Model T se ulazilo sa suvozačeve strane (zbog ručne kočnice),  a automobil je bio prilično otvoren. Rezervoar od 38 litara nije imao indikator pa ste morali pogađati imate li goriva ili ne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije