Auto zanimljivosti

Fordova fabrika simulira sve moguće vremenske uslove

Fordova fabrika simulira sve moguće vremenske uslove
Foto: N.N. | Fordova fabrika simulira sve moguće vremenske uslove

Kada pravite automobil on mora da ispunjava mnogobrojne zahtjeve klimatskih uslova različitih dijelova svijeta.

Američki gigant Ford ide korak dalje u ovom smislu sa svojom novom fabrikom za testiranje u različitim vremenskim uslovima koja se nalazi u Kelnu.

Ovaj pogon neće biti identična zamjena za led sa Antartika ili "pakao" Doline smrti, ali je više nego pristojna alternativa.

Fabrika posjeduje prvi vazdušni tunel u auto-industriji sposoban da simulira jake snežne padavine na nadmorskoj visini od 5.200 metara, što je ista visina na kojoj se nalazi i Bazni kamp na sjevernom dijelu Mont Everesta.

Objekat simulira i različite temperature od -40 do 55 stepeni Celzijusa, a može da proizvede i 95% vlažnost vazduha. Istovremeno se može testirati do deset automobila.

"Putovanje u različite dijelove ove zgrade je kao da putujete na četiri različita kraja svijeta", kaže potpredsjednik razvojnog odelenja Džo Bakaj.

Ford će u ovom objektu testirati svoja vozila na sigurnost, izdržljivost, udobnost, električne performanse, kočenje, tovarni deo, grejanje kabine i klimu.

Inženjeri će analizirati uticaj jakih vjetrova na spoljašnje dijelove automobila i koliko brzo vjetroban može da se odledi i uklone kapi kiše.

"Možemo da vidimo kako brisači funkcionišu na arktičkim temperaturama, kako se menjaju performanse motora na ekstremno visokim temperaturama i na hladnoći, čak i koliko snijega će da napada na glavu vozača kada otvori vrat. To je inženjerski san", kaže menadžer projekta Majkl Steap.

Objektom koji koristi ogromnu količinu energije od čak 11 megavata, koliko je dovoljno za gradić od 2.500 ljudi. Ford, ipak, energiju dobija iz obnovljivih ekološki prihvatljivih izvora.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije