Auto zanimljivosti

Nova Hondina kosilica biće najbrža na svijetu

Nova Hondina kosilica biće najbrža na svijetu
Foto: N.N. | Hondina kosilica biće najbrža na svijetu

U Hondi su posebno ponosni na svoj program kosilica među kojima se posebno ističe Mean Mower, najbrža kosilica na svijetu. Vrijeme je za nasljednika.

Te 2013. godine Honda i team dynamics, partner iz BTCC takmičenja razvili su mean mower, kosilicu pokretanu motorom iz Honde VTR Firestorm. 1.0 V-twin motor davao je 110 KS i potjerao kosilicu do 187 km/h, brže od ikoga prije, potvrdio je Guinness.

U međuvremenu je rekord oboren, a Honda je krenula u razvoj nove kosilice. Ovaj puta predviđen je još opakiji pogon, onaj iz motocikla CBR 1000R Fireblade. 1.0 četverocilindraš razvija 192 KS i 114 Nm, a u Hondi vjeruju da će voziti preko 215 km/h. A dovoljno luda osoba da sjedne za njen upravljač pronađena je u Džesiki Haukins, bivšoj karting prvakinji.

I ne samo to, ovo će biti najbrža kosilica na svijetu u funkciji. Opremljena karbonskim noževima pogonjenim elektromotorom moći će kositi i pri 160 km/h, kažu u Hondi. Naravno, pod uslovom da se radi o besprijekorno ravnom travnjaku bez krtičnjaka.

(index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije