Auto zanimljivosti

Kabriolet Toyota aygo x-wave, pravi izbor za vrelo ljeto

Kabriolet Toyota aygo x-wave, pravi izbor za vrelo ljeto
Kabriolet Toyota aygo x-wave, pravi izbor za vrelo ljeto

Nova “toyota aygo” je zabavan, lijep i za moderan život u gradskim uslovima izuzetno funkcionalan auto, a za ljeto, pravi užitak je njegova kabriolet verzija.

Za “toyotu aygo x-wave”, kabriolet verziju s platnenim krovom, važi sve što važi i za “osnovni model” (koji košta 8.360 evra), s tim što se, naravno, radi o znatno višem paketu opreme. Auto je dimenzija 3.455 mm (dužina), 1.460 mm (visina), 1.615 mm (širina), prtljažnik je zapremine 168 litara, prosječna potrošnja 3,8 litara, zapremina motora je 998 kubika.

Kao i osnovni model, i kabrio verzija posjeduje klima-uređaj, radio, i obilje vazdušnih jastuka i zavjesica, ABS, ESP sistem, ali “toyota aygo x-wave” (koja košta 12.670 evra) nudi ipak nešto više. Jednostavnim pritiskom na dugme crni “kanvas” platneni krov se “podiže” i “spušta”.

Motor “trocilindraš”, “benzinac”, sa 998 kubika, dovoljan je za ovakvo vozilo, jer je štedljiv, a emisija ugljen-dioksida u atmosferi je veoma niska, 88 grama po pređenom kilometru. Dnevna LED svjetla i svjetla za maglu daju još sportskiji izgled inače malom automobilu. Brisači rade pomoću senzora, što su spoljašnji retrovizori električno podesivi i što se greju. Zaključavanje je daljinsko centralno, a stakla su dodatnio zatamnjena.
Trokraki kožni volan je karakterističan za ekskluzivne automobile, a elektro-servo mjenjač je ukrašen ručicom s kožom i hromiranim dijelom, kao i klima-uređaj s polen filterom, limiter brzine, električni podizači stakala, nekoliko utičnica, multifunkcionalni tač-skrin ekran, sjajan audio-sistem i sportska sjedišta.

Ovaj auto je nastao po ideji Akija Tojote koji je želio prije svega zabavniji automobile, ali i vozilo koje u svemu pomaže vozaču. On posjeduje sistem kontrole stabilnosti vozila (VSC), sistem protiv blokiranja točkova (ABS), signal kočenja u slučaju nužde (EBS), sistem pomoći pri kretanju uzbrdo (HAC) i sistem upozorenja na pritisak u gumama.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije