Auto zanimljivosti

Kako izgleda najskuplji britanski auto svih vremena (FOTO)

Kako izgleda najskuplji britanski auto svih vremena (FOTO)
Kako izgleda najskuplji britanski auto svih vremena (FOTO)

Godinama unazad klasični sportski i trkački automobili dostižu astronomske cijene na aukcijama oldtajmera, a jedan od njih upravo je oborio rekord i postao najskuplji automobil koji je ikada proizveden u Velikoj Britaniji.

Ova titula pripala je Jaguaru D-Type koji je 1956. pobijedio na čuvenoj trci 24 časa Le Mana.

Automobil je promijenio vlasnika za nevjerovatnih 21,78 miliona dolara na aukciji u Montereju, u Kaliforniji.Primerak sa šasijom XKD 501 isporučen je davne 1955. vlasniku jednog privatnog trkačkog tima iz Škotske, ali se na Le Manu pojavio tek naredne, 1956. godine - i odmah je trijumfovao.

Auto je tokom trke prešao 4.035 km, prosječnom brzinom od 168 km/h, i tako donio drugu od ukupno tri pobjede u istoriji modela Jaguar D-Type na Le Manu.

Nakon ovog trijumfa, automobil je imao još nekoliko uspjeha na drugim trkama, a do današnjeg dana ostao je uglavnom u originalnom stanju, za razliku od druga dva Jaguara D-Type koji su pobijeđivali na Le Manu. To je ujedno i jedan od najvažnijih razloga zašto je automobil na aukciji dostigao cijenu od gotovo 22 miliona dolara.

Najskuplji britanski automobil na aukcijama, pre Jaguara D-Type, bio je Aston Martin DB4 GT Zagato iz 1962. koji je prodat za 14,3 miliona dolara.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije