Auto zanimljivosti

Kako poplavljen automobil dovesti u ispravno stanje

Kako poplavljen automobil dovesti u ispravno stanje
Foto: Ilustracija | Kako poplavljen automobil dovesti u ispravno stanje

Iako će mnogi tvrditi kako automobil koji je bio poplavljen nije moguće u potpunosti sanirati, popravak je u većini slučajeva ipak moguć. Naravno, u slučaju da je automobil bio makar i djelomično pod vodom najvažnije se odmah nakon prestanka poplave obratiti kvalitetnom servisu.

Stručne osobe prvo će prema tragovima blata i prljavštine ocijeniti koliko je duboko automobil bio u vodi. U najboljem slučaju nivo vode nije prešao donju ivicu vrata, odnosno visinu točka. U suprotnom je voda prodrla u unutrašnjost automobila i motorni prostor pa je šteta osjetno veća. U slučaju da vlasnik poplavljenog vozila ima kasko polisu osiguranja, prije poduzimanja bilo kakvih radnji, najbolje je nazvati osiguravajuću kući i raspitati se kakve su opcije po pitanju naknade štete.

Vlasnici koji su iskusniji u samostalnim popravcima trebali bi pričekati barem 48 sati nakon povlačenja vode, kako bi se sav višak iscijedio, a od velike pomoći pritom može biti toplo i sunčano vrijeme. Kad se kreće sa sanacijom štete prvi korak je skidanje akumulatora, kako bi se barem pojedini elektronski dijelovi uspjeli spasiti. Naravno, noviji i savremeniji automobili u tom su pogledu znatno ranjiviji od starijih.

Kvalitetan popravak podrazumijeva zamjenu svih instalacija, detaljno čišćenje svih svjetala, svih kontakata elektro komponenti, a potrebno je i potpuno isprazniti rezervoar goriva, jer postoji mogućnost da je voda prodrla i u njega. Posebnu pažnju potrebno je posvetiti kočionom sistemu i svim komponentama trapa. Osim temeljitog čišćenja u tom pogledu se podrazumijeva podmazivanje, promjena ulja te izmjena pojedinih dijelova.

Unutrašnjost poplavljenog automobila takođe je potrebno u potpunosti rastaviti, sve do lima. Polovičan posao rezultiraće naknadnom pojavom korozije, a mirisa vlage neće se biti tako jednostavno riješiti. Zato je sve dijelove unutrašnjosti prije vraćanja na svoje mjesto potrebno dubinski oprati i dezinfikovati.

Nažalost, čak i kad se automobil u potpunosti osposobi uvijek postoji opasnost kako će se kasnije tokom eksploatacije pojaviti određeni problemi, koji prilikom sanacije nisu bili uočeni.

(autopress.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije