Auto zanimljivosti

Koja je razlika između obrtnog momenta i snage motora?

Koja je razlika između obrtnog momenta i snage motora?
Foto: Screenshot | Koja je razlika između obrtnog momenta i snage motora?

Generalno gledajući snaga motora je funkcija obrtnog momenta pri čemu je okretni moment motora umnožak sile i kraka na kojem ta sila djeluje, a snaga je umnožak momenta i brzine obrtaja motora.

Djeluje zbunjujuće? Zapravo nije.

Dakle, motori koji imaju duži hod klipa u pravilu imaju i veći obrtni moment, jer je veći krak na kojem djeluje sila. Po pitanju subjektivnog utiska u vožnji motor s većim obrtnim momentom uvjerljivije vuče, ali gledajući isključivo štopericu brži će uvijek biti onaj automobil koji ima motor veće snage.

Najbolji primjer tome je bolid Formule 1, koji ima ogromnu snagu, ali malen obrtni momenat, dok s druge strane prosječan kamion ima veliki obrtni momenat koji mu omogućava da pokrene veliku masu.

Uvid u snagu motora govori nam koliko će neki automobil biti brz, dok nam vrijednost i područje broja obrtaja u kojem razvija najveći momenat govori u kojem trenutku će automobil najbolje vući.

Naravno, kad govorimo o performansama nikako ne smijemo zanemariti ulogu mjenjača, koji u zavisnosti od stepena prenosa i prenosnom omjeru radi kao multiplikator ili reduktor.

Ekipa s Youtube kanala "Engineering Explained" snimila je odličan video koji će vam otkloniti sve sumnje oko razlike između snage i obrtnog momenta motora pa ga svakako pogledajte.

(Autopress.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije