Auto zanimljivosti

Koji gradovi i zemlje protjeruju benzince i dizelaše

Koji gradovi i zemlje protjeruju benzince i dizelaše
Foto: Ilustracija | Koji gradovi i zemlje protjeruju benzince i dizelaše

U posljednje vrijeme sve više država i metropola iz Evrope i Amerike najavljuju da će zabraniti kretanje postojećih ili prodaju novih automobila sa benzinskim i dizel motorima.

Među njima su i dvije velike evropske zemlje – Velika Britanija i Francuska. Obje države planiraju da zabrane automobile sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem do 2040. godine.

Holandija je takođe nedavno najavila da poslije 2030. sva nova vozila koja se prodaju na tom tržištu moraju da imaju nultu emisiju štetnih gasova, što praktično znači da Holanđani za samo 13 godina više neće moći da kupuju nove modele koje pogone benzinski i dizel motori.

Nešto sjevernije na evropskom kontinentu, u Norveškoj, isti cilj žele da postignu 5 godina ranije, pa planiraju da već 2025. obustave prodaju novih automobila sa benzinskim i dizel agregatima.

Norveška je inače evropski lider po prodaji i broju električnih vozila po glavi stanovnika, zahvaljujući mnogim pogodnostima na koje mogu da računaju vlasnici automobila na struju, ali i mjerama destimulacije u vidu visokih poreza i taksi kada je riječ o kupovini modela sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem.

Evropske države nisu jedine koje pokušavaju da se izbore sa zagađenjem iz izduvnih sistema savremenih automobil koji kao gorivo koriste naftne derivate.

Kina, koja već godinama bilježi najveći rast prodaje novih automobila u svijetu, ali koja ujedno ima velike probleme sa zagađenjem vazduha u velikim gradovima, planira slične mjere kao pomenute zemlje sa Starog kontinenta.

Indija je još jedno ogromno brzorastuće automobilsko tržište u Aziji, a vlasti ove države takođe žele da od 2030. svi novi automobili koji se prodaju u toj zemlji budu na električni pogon.

Ne planiraju samo države da sprovedu mjere kojima se ograničava ili ukida mogućnost korišćenja i prodaje benzinaca i dizelaša.

Mnogi veliki svjetski gradovi takođe žele da njihove ulice budu zdravije mjesto za život građana zahvaljujući smanjenju emisije štetnih izduvnih gasova koje proizvode savremeni automobili.

Mađu njima su metropole kao što su Pariz, Madrid, Atina, ali i Meksiko Siti, koje namjeravaju da zabrane kretanje automobila sa dizel motorima do 2025. godine.

Američka savezna država Kalifornija, koja u SAD prednjači po broju električnih i hibridnih automobila na putevima, takođe je nedavno najavila da razmatra zabranu vozila sa benzinskim i dizel motorima, mada se to kosi sa planovima aktuelne savezne administracije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije