Auto zanimljivosti

Koliko su današnji modeli bezbjedniji od onih prije 20 godina (VIDEO)

Koliko su današnji modeli bezbjedniji od onih prije 20 godina (VIDEO)
Koliko su današnji modeli bezbjedniji od onih prije 20 godina (VIDEO)

Otkako je EuroNCAP započeo "kreš testove" 1997. godine, ispitano je i ocjenjeno 630 modela novih automobila, a u sudarima u kontrolisanim laboratorijskim uslovima testirano je oko 1.800 vozila.

Da bi realizovala toliki broj testova u protekle dvije decenije, ova organizacija utrošila je više od 160 miliona evra. Ipak, smatra se da je to relativno mala suma, s obzirom na sva unapređenja bezbjednosti koja su proizvođači naknadno izvršili na svojim modelima podstaknuti lošim ocjenema na "kreš testovima" i sugestijama koje im je uputio EuroNCAP.

Kako bi slikovito pokazao koliko je poboljšana bezbjednost novih modela automobila u odnosu na one prije 20 godina, EuroNCAP je objavio uporedni video "kreš testa" Rovera 100 iz 1997. i najnovije Honde Jazz iz 2015.

Iako je Rover 100 čak i te 1997. godine bio prilično zastario model, čija konstrukcija vodi porijeklo iz 80-tih godina 20. vijeka, ovaj automobil je prije dvije decenije i dalje bio dostupan kupcima na tržištu.

Stanje vozila nakon udara u prepreku na "kreš testu" slikovito pokazuje razliku između automobila B klase, koji je 1997. prodavan kao nov model, i vozila iz istog segmenta 20-ak godina kasnije. Dok je nakon sudara Rover pretrpio velika konstruktivna oštećenja putničke kabine, čak do centralnog krovnog nosača, kabina Honde Jazz je pri istim uslovima testa ostala praktično nedirnuta, a svu silu udara preuzela je na sebe prednja zona gužvanja (do A stubova).

Rover 100 je nakon ovog testa dobio samo 1 zvjezdicu za bezbjednost. Poređenja radi, 1997. godine modeli iz istog, B segmenta, kao što su Ford Fiesta i VW Polo dobili su tri zvjezdice (od tada maksimalne četii) na "kreš testovima", dok su FIAT Punto, Nissan Micra, Opel Corsa i Renault Clio ocjenjeni sa dvije zvezdice.

Pojedini proizvođači automobila u početku su kritikovali sistem ocjenjivanja bezbjednosti koji je uspostavio EuroNCAP, uz tvrdnju da je on postavljen tako da je nemoguće dobiti maksimalne četiri zvjezdice. Ipak, vrlo brzo ih je demantovao Volvo, čiji je model S40 postao prvi automobila sa četiri zvjezdice na ovom "kreš testu".

EuroNCAP iz godine u godinu pooštrava i proširuje kriterijume svojih testova, i tako će nastaviti i u budućnosti. Iz ove organizacije najavljuju da će 2018. početi da testiraju automobilske elektronske sisteme koji prepozanju bicikliste na putu i sprečavaju da vozilo udari u njih.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije