Auto zanimljivosti

Koncepti futurističkih automobila koje pokreće hidrogen

Koncepti futurističkih automobila koje pokreće hidrogen
Foto: N.N. | Koncepti futurističkih automobila koje pokreće hidrogen

Predviđa se da će u budućnosti hidrogen naslijediti fosilna goriva. Pored činjenice da nam ponestaje zaliha nafte na planeti, hidrogen je i daleko ekološki prihvatljiviji jer smanjuje emisiju gasova koji izazivaju globalno zagrijavanje.

Pogledajte 10 futurističkih konceptualnih vozila koje pokreće hidrogen, a koje bismo (možda) u budućnosti mogli vidjeti i na ulicama.

1. Ronn Motors Scorpion Roadster

Scorpion, prototip Ronn Motor Company automobila koji pokreće hidrogen. U sebi ima ugrađen V6 motor, koji radi na hidrogen, a dolazi u dvije varijante: 450 i 650 konjskih snaga.

Scorpion je opremljen H2GO sistemom ubrizgavanja hidrogena. Ronn Motor Company namjerava još polirati ovaj prototip superautomobila, koji bi mogao biti dostupan u ne tako dalekoj budućnosti.

2. Volkswagen Splinter

Koncept Volkswagenovog automobila (kojeg pokreće hidrogen) koji ispušta nula posto štetnih gasova u atmosferu.

Ovaj mali dvosjed bi se mogao ugurati na bilo koje parking mjesto, iako se čini da bi gume, koje su trenutno predstavljene, mogle biti prava noćna mora za vožnju po kiši i blatu.

3. Volkswagen CitiZen

Volkswagen CitiZen je konceptualni dizajn automobila za gradove koji bi se željeli riješiti buke, zagađenja i problema prostora za parking.

Automobil je opremljen elektromotorom koji bi trebao raditi na sistemu hibridnog pogona, baterija i ćelija hidrogena.  Mali točkovi, skriveni ispod vozila, se mogu rotirati za 180 stepeni.

4. Dacia SHIFT

Koncept Dacia SHIFT automobila je dvosjed sa prozirnim krovom. Dizajner Liviu Tudoran kreiao je Dacia SHIFT za mlađu populaciju.

Izvor napajanja može biti litij-ionska baterija ili tekući vodik (hidrogen).

5. Renault-Vitesse

Renault Vitesse, koncept dizajna Jamesa Logana, je još jedan automobil kojeg pokreće hidrogen. Budući da je automobil namijenjen inteligentnim autocestama (koje se očekuju u 2020 godini), Vitesse će se povezati s računarom koji kontroliše autoput, te na taj način smanjiti šansu da se desi saobračajna nesreća.

Vitesse je napravljen od lagane hibridne plastike, a na stražnjem dijelu se nalazi i jedinstveni spremnik za biciklo.

6. BMW HR2

Hibridni BMW HR2 automobil će biti predviđen za trkaće staze.

Prema BMW-u, “BMW će lansirati dual-mode verziju trenutne Serije7 tokom proizvodnog ciklusa sadašnjeg modela, čime će uvesti prvi automobil ove vrste koji će imati mogućnost da radi na benzin i na hidrogen.

7. Hyundai 2020, Porodični automobil

Koncept porodičnog „eko“ automobila je dizajn Nicolasa Stone-a. Hyundai 2020 namjenjen je za četveročlanu porodicu.

Inspirisan biljakama, automobil stvara vlastito gorivo ne koristeći ništa više od sunca i vode. Transparente solarne ćelije proizvode električnu energiju iz ambijentalnog svjetla. Ova struja se zatim koristi za elektrolizu vode i generisanje hidrogenskog goriva za automobil.

8. Jaguar C-XC

Jaguar C-XC, koncept dizajnera Phillip Deana, je automobil koji pokreću ćelije hidrogena koje su postavljene u haubi.

Aerodinamika je poboljšana pomoću prekrivenih točkova i dizajna jednog komada stakla koji se proteže od haube do gepeka. Jaguar C-XC se već naziva ratnom mašinom na cesti.

9. Audi A0 QS

Audi A0 QS, dizajnera Alexandera Tiganova, je dizajniran za „sportaše i bogataše.”

Ovaj mali dinamični sportski automobil je hibrid, opremljen elektromotorom i motorom koji radi na hidrogen. Imajući u vidu za koga je dizajniran, očekuje se visoka cijena, koja će ga običnim smrtnicima učiniti nedostupnim.

10. Mazda TONBO

Dizajniran od strane DedekDesign i Mazda Europe, ovaj automobil će raditi na hidrogen, kako bi se osiguralo da jedini izduvni gasovi budu čista voda.

Dizajniran je i za vožnju u vodi, a u sebi će sadržavati i novi anti –vandal parking sistem, koji će se pobrinuti za kulturne vozače na parkingu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije