Auto zanimljivosti

Limuzine nestaju pred SUV najezdom

Limuzine nestaju pred SUV najezdom
Foto: Ilustracija | Limuzine nestaju pred SUV najezdom

Ford je najavio da će obustaviti proizvodnju svih limuzina za američko tržište, kao i još nekih putničkih automobila, kako bi se fokusirao na SUV/krosover modele i kamionete.

Plan američkog proizvođača da u budućnosti odustane od tradicionalnih limuzina otkriven je u kompanijskom izvještaju za prvi kvartal 2018.

U njemu se navodi da Ford neće započeti razvoj sljedeće generacije modela kao što su Fusion (poznat kao Mondeo u Evropi) i Taurus, ali ni Fieste Sedan, pa će aktuelne verzije ovih modela, nakon okončanja svog proizvodnog ciklusa, biti ukinute u narednih nekoliko godina.

Od klasičnih putničkih vozila, Ford će zadržati Mustang i nedavno predstavljeni Focus.

Razlog za odustajanje od razvoja sedana u SAD krije se u želji kompanije da uveća profit, a to će postići SUV/krosover modelima i kamionetima, koji su sve populanriji i traženiji kod kupaca.

Drugim riječima, “Ford će se takmičiti tamo gdje može da pobijedi”, objašnjava izvršni direktor kompanije, Džim Heket.

Nova strategija Forda predstvalja promjenu u odnosu na ranije najave te kompanije da planira razvoj nove generacije modela Fusion.

Sa druge strane, proizvođač želi da poveća prodaju uspješnih modela, kao što su pikap serije F-150, SUV Explorer i Escape, uvođenjem hibridnog pogona i električnih verzija, a u planu je i obnova još jednog čuvenog “terenca” iz istorije Forda – modela Bronco.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije