Auto zanimljivosti

Lotus u potrazi za svojim prvim modelom

Lotus u potrazi za svojim prvim modelom
Foto: Lotus | Lotus u potrazi za svojim prvim modelom

Britanski Lotus slavi sedamdeset godina postojanja, pa tim povodom pokušava da uđe u trag svom prvom automobilu.

Kompanija je pozvala kolekcionare, lovce na oldtajmere i zaljubljenike u automobile iz cijelog svijeta da pomognu pri pronalasku njenog prvenca.

Riječ je o automobilu koji je 1948. godine konstruisao osnivač Lotusa, Kolin Čapman.

Lotus Mark 1 ručno je izrađen automobil, baziran na šasiji predratnog modela Austin 7, a Čapman ga je napravio još u studentskim danima. Prodat je 1950. godine i od tada mu se gubi svaki trag.

Niko ne zna gdje se nalazi i da li uopte postoji. 

"Mark 1 je sveti gral istorije Lotusa", objašnjava Klajv Čapman, sin osnivača kompanije i dodaje:

"Pronalazak ovog automobila, u godini u kojoj slavimo 70. rođendan Lotusa, bio bi fantastičan uspjeh za nas", rekao je Čapman i dodao da postoji mogućnost da automobil možda više nije u Velikoj Britaniji, te kako bi volio da sazna da li je preživio do danas, je li u "jednome komadu" i gdje se nalazi.

Lotus Mark 1 prodat je 1950. godine za tadašnjih 135 funti, putem oglasa objavljena u magazinu 'Motor Sport'. Kupac je u to vrijeme živio negdje na sjeveru Engleske i to je sve što je poznato o sudbini ovog automobila.

Lotus je pokušao da sazna nešto više o sudbini svog prvenca od stručnjaka za oldtajmere, ali bezuspješno. Zato je sada javno uputio apel za pomoć i zamolio sve stručnjake, kolekcionare i obožavaoce automobila da zavire u svaku garažu i šupu te pomognu Lotusu u pronalasku izgubljenoga dijela istorije.

(Autostart.24sata.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije