Auto zanimljivosti

Magnetno polje Olimpa, mjesto gdje automobili sami idu uzbrdo

Magnetno polje Olimpa, mjesto gdje automobili sami idu uzbrdo
Foto: N.N. | Magnetno polje Olimpa, mjesto gdje automobili sami idu uzbrdo

Negdje 10-ak kilometara od Leptokarije postoji jedna atrakcija za koju niko nije siguran da li je u pitanju prirodni fenomen ili optička varka.

U pitanju je čuveno "magnetno polje" na Olimpu na kome se, suprotno svim zakonima fizike, automobil ostavljen "u leru" sam kreće uzbrdo, a takođe i voda koju turisti prosipaju da bi provjerili ovu čudnu pojavu.

Ukoliko budete željeli da posjetite magnetno polje ponesite više vode, jer sa malom količinom nećete uspjeti da izvršite "eksperiment".

Na mjestu gdje se nalazi magnetno polje Olimpa vidjećete bijelom farbom obilježen znak Magnet na asfaltu, a nakon njega i znak Stop. Vodu izlijete negdje na sredini magnetnog polja i ona će poteći prema gore.

Automobil zaustavite kod znaka Magneti, ugasite motor i izbacite iz brzine. Nakon što ste potpuno sigurni da vam automobil neće "pobjeći", izađite i malo ga pogurajte. Automobil će početi da se kreće 15-ak metara uz uspon i zaustaviće se kod znaka Stop gdje se magnetno polje i završava.

Ukoliko s druge strane pokušate da automobil pogurate u suprotnom smjeru - nizbrdo, nećete to uspjeti.

Neki posjetioci su provjeravali uspon puta koristeći libelu i oni tvrde da uspon ne postoji, da je put ravan i da je u pitanju isključivo optička varka.

Šta god da je tačno od ovoga zanimljivo bi bilo posjetiti ovu turističku atrakciju i provjeriti na licu mjesta šta se dešava.

(Grčkainfo.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije