Auto zanimljivosti

Malo poznati automobili: Pegaso Z102 - španski Ferrari

Malo poznati automobili: Pegaso Z102 - španski Ferrari
Foto: N.N. | Malo poznati automobili: Pegaso Z102 - španski Ferrari

Automobilska istorija bilježi mnoge egzotične i rijetke modele automobila koji su potpuno nepoznati široj javnosti, a jedan od njih nastao je 1950-tih u Španiji.

Sportski kabriolet Pegaso Z-102 izuzetno je rijedak automobil s obzirom da je u periodu između 1951. i 1958. napravljeno svega 86 ovih vozila.

Zanimljivo je da je ovaj model nastao u pogonima španskog proizvođača kamiona, autobusa i vozila za specijalne namjene – kompanije Pegaso, osnovane poslije Drugog svjetskog rata, 1946. godine.

Pegaso Z-102, koji je na maski hladnjaka imao simbol konja poput Ferrarija, smatra se jednim od najnaprednijih visokoperformansnih automobila svog vremena.

Pokretao ga je V8 motor sa 360 ks, a mogao je da razvije brzinu od oko 195 km/h. Opciona verzija sa kompresorom bila je u stanju da dostigne čak 245 km/h, što je Z-102 činilo najbržim produkcijskom automobilom u tom trenutku.

Iako je karoserija automobila bila izrađena od lake legure, sama konstrukcija bila je relativno masivna, pa Pegaso Z-102 nije bio pogodan za auto-trke.

Od 86 napravljenih primjeraka, u životu je ostalo manje od trećine.

Pogledajte video priču koju je o Z-102 napravio Petrolicious:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije