Auto zanimljivosti

"Mercedes C klase" za 25.000 KM: Kinezi ne odustaju od kopiranja

"Mercedes C klase" za 25.000 KM: Kinezi ne odustaju od kopiranja
Foto: Senova | "Mercedes C klase" za 25.000 KM: Kinezi ne odustaju od kopiranja

Na kinesko tržište stigla je dugo najavljivana Senova CC, model koji je zvanično otkriven još prije tri godine.

Poznavaocima automobilizma ime Senova ne znači mnogo, ali riječ je o brendu jednog od najvećih kineskih automobilskih koncerna – Beijing Auto.

Senova je pozicionirana kao luksuzni brend zahvaljujući činjenici da koristi tehniku i platforme propalog švedskog proizvođača Saab.

Beijing Auto je tehniku Saaba 9-3 implementirao u Senovu D60, a sada je stigla sportska varijanta CC.

Automobil dužine 4.735 mm izgleda sjajno, ukrašen sportskim detaljima (crni gril hladnjaka, prednji i zadnji difuzori, veliki zadnji spojler, 16- i 17-colski aluminijski točkovi…), a očigledno je da je dizajnerima kao inspiracija poslužio Mercedes C-klase.

Kupovinom tehničkog paketa Saaba 9-3 i 9-5 od General Motorsa, Beijing Auto dobio je u "miraz" i 2,0 litarski turbobenzinac švedskog proizvođača. Kinezi su ga malo doradili i u verziji s 204 KS, u kombinaciji s 5-stepenim manuelnim mjenjačem, ugradili u Senovu CC.

Baznu verziju pokreće 1,8 litarski kineski turbobenzinac snage 177 "konja" spregnut s 5-stepenim manuelnim mjenjačem.

Tehnički paket je moderan, sa disk kočnicama na svim točkovima, zadnjom multilink osovinom, ali veliki nedostatak je to što motori ispunjavaju tek Euro 4 i Euro 5 norme.

Bazna verzija Senove CC – bogato opremljena, između ostalog, LED dnevnim svjetlima, klima uređajem, kompletnim elektro paketom, start-stop prekidačem, 16-colskim aluminijskim točkovima – košta 99.800 juana, odnosno 25.000 KM.

Top-varijanta s jačim motorom i automatskim mjenjačem, za 37.000 KM ne ostavlja nijednu želju otvorenom, od kožnih sjedišta s ventilacijom, preko modernog infoitainment sistema, do kamere za vožnju unazad.

(Radiosarajevo.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije