Auto zanimljivosti

Mercedesove pogonske jedinice dostigle 1.000 ks?

Mercedesove pogonske jedinice dostigle 1.000 ks?
Mercedesove pogonske jedinice dostigle 1.000 ks?

Turbo hibridni motori u Formuli 1 su naišli na salve kritika kada su uvedeni 2014. godine, prvenstveno zbog zvuka i forsiranja efikasnosti u smislu potrošnje goriva.

Međutim, na jednom planu nisu zaostali, čak naprotiv, jer isporučuju više snage nego V8 jedinice koje su zamijenili. Lako prebacuju 900 konja, a postoje indikacije da Mercedesove pogonske jedinice „pumpaju“ čitavih 1.000 ks tokom kvalifikacionih krugova.

Ove brojke naravno nisu potvrđene, jer timovi drže svoje podatke u tajnosti, a posebno Mercedes koji je vodeći. Ipak, izvori koji posjeduju relevantne informacije, sugerišu da Mercedesov motor koji je uveden na VN Belgije proizvodi 980 ks. S druge strane, jedan proizvođač koji trenutno nije u F1, sproveo je proračune podataka na VN Singapura da bi provjerio napredak aktuelnih pogonskih jedinica.

Koristeći analizu zvuka da bi se uporedile performanse motora, zajedno sa kalkulacijama isporuke električne asistencije, došlo se do interesantnih uvida.

Rezultati testiranja zvuka, sugerišu da maksimalna snaga Mercedesovih motora iznosi impresivnih 1.000 ks. Ovolika „konjica“ je dostupna tokom kvalifikacionih krugova, kada vozači mogu da koriste specijalna podešavanja i dobiju povećanje snage koje traje 50 sekundi.

Procjene sugerišu da takozvano „magično dugme“ služi za kvalifikacije, kada se mijenja mapiranje motora, koje dodaje oko 80 konja.

Ono što je poznato je da su na VN Belgije bolidi Williamsa (koji koriste Mercedesove agregate) bili tri desetinke sporiji kada nisu mogli da koriste kvalifikaciono podešavanje.

Čak i brojka od 980 konja, koja uključuje 160 ks koje dolaze iz rekuperacije energije iz MGU-H i MGU-K, znači da motor s unutrašnjim sagorjevanjem i dalje isporučuje respektabilnih 820 ks. To je čak impresivno, ako imamo u vidu da zapremina agregata iznosi samo 1,6 litara, a uz to je tok goriva limitiran na 100 kilograma po satu, uz postavljenu granicu od 10.500 o/min. Pored toga, egzotični materijali koji bi mogli da poboljšaju performanse su zabranjeni.

Ukoliko se oduzme „boost“ od 80 konja koliko se procjenjuje da Mercedes ima tokom kvalifikacija, to znači da u trkama Mercedesov motor raspolaže sa 750 ks, što nije mnogo više od Ferrarijevog 061/1, dok su Renault i Honda nešto slabiji.

Ono što se čini da pravi veliku razliku je to što Mercedes ima dostupnu maksimalnu snagu kada je potrebna u kvalifikacijama i u izvjesnim momentima tokom trka.

Prilikom restarta na VN Singapura u trećem krugu, Niko Rozberg je odmah napravio razliku u odnosu na Danijela Rikijarda da bi pobjegao iz DRS zone, a zatim samo održavao prednost.

Ferrarijeva forma ove sezone pokazuje da je u poziciji da se nadmeće sa Mercedesom u trkačkom podešavanju, ali da zaostaje u kvalifikacionoj postavci. U toj oblasti inženjeri iz Maranela su vrijedno radili, da bi Fetelu i Raikonenu obezbijedili mogućnost da izazovu Mercedese.

Ukoliko bi Mercedes prebacio 1.000 ks, to bi bilo veliko postignuće Endija Kauela, jer je to margina koju Ferrari ne može da ostvari zbog problema sa pouzdanošću.

Mercedesova pouzdanost je bila prilično stabilna u drugoj polovini kampanje, uprkos ranim problemima koje je imao Luis Hamilton, što je za posljedicu imalo da je morao da koristi dodatne komponente za pogonsku jedinicu na Spa.

Ferrari još uvijek ima dosta da radi da bi ostvario kvalifikacioni „boost“. Postoje glasine da bi dobitak mogao da se ostvari korištenjem hemikalija u ulju, da bi se pojačalo sagorjevanje u komorama. Međutim, da li je to istina ili samo fikcija, nije poznato.

Ono što je za sada izvjesno je da je Mercedes ubjedljiv u aktuelnoj F1 kada je snaga u pitanju, a motori u „najbržem cirkusu na svijetu“ se približavaju nivoima snage iz osamdesetih godina, kada su bolidi bili najsnažniji ikada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije