Auto zanimljivosti

Nije prao auto 40 godina, bez problema prolazio tehnički pregled

Nije prao auto 40 godina, bez problema prolazio tehnički pregled
Foto: Hanns-Lüdecke Rodewald | Nije prao auto 40 godina, bez problema prolazio tehnički pregled

Berlin ima niz znamenitosti, ali je jedna itekako specifična iako samo rijetki u njoj vide nešto posebno.

Riječ je o Opelu Olimpiji, karavanu iz 1956. godine. Sredinom sedamdesetih godina kupio ga je Hans-Lodeke Rodevald, profesor automobilske tehnologije na Visokoj tehnološkoj i ekonomskoj školi u Berlinu.

Nakon nekog vremena odlučio ga je prodati, no to mu nikako nije polazilo za rukom pa ga je iskoristio za eksperiment iz njegove struke.

"Zanima me što se dogodi s automobilom ako ga ne pereš i ne čistiš, a održavaš i popravljaš samo vitalne elemente koji su nužni da bi bio u voznom stanju te da bi prošao na tehničkom pregledu", rekao je Rodewald.

Automobil je posljednji put oprao 1977. godine, a otada je sve vrijeme parkiran na ulici, "pod vedrim nebom". Uticaj vremenskih uslova i zuba vremena je očigledan, unutrašnjost vonja po vlazi, a na nekim mjestima se nastanila i mahovina. Imao je probleme s policijom i komunalnim redarima pa je morao dokazivati ispravnost vozila, a nekoliko se puta našao i na sudu.

U Berlinu se više ne može voziti svojom Olimpijom jer ona ne udovoljava visoke ekološke norme koje je taj grad uveo, no i dalje je ispravan i u voznom stanju.

Profesor Rodevald svoj automobil povremeno koristi i kao materijal za predavanja, a kad su ga upitali kada će ga odvesti na otpad rekao je u svom stilu: "Još uvijek ga je moguće potpuno restaurirati".

(autostart.24sata.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije