Auto zanimljivosti

Novi BMW M5 u pohodu na Nirbugring

Novi BMW M5 u pohodu na Nirbugring
Foto: Screenshot | Novi BMW M5 u pohodu na Nirbugring

Šesta generacija modela BMW M5 je nedavno posjetila Nirburgring, a sudeći po priloženom video snimku i opisu ispod njega, cilj je bio jednostavno uživanje u vožnji po legendarnoj stazi.

Naime, video je snimljen iz kabine i podijeljen je na Youtube kanalu L Argus, a za razliku od nedavnih snimaka sa njemačke staze, ovoga puta cilj nije bio postavljanje rekorda, već samo zabava. 

Prema tome, šta možemo očekivati od jednog ovakvog video snimka? Na njemu možemo vidjeti dosta kratkih ubrzavanja, preticanje, brzo ulaženje u krivine i poneki drift. 

Naravno, ništa manje nismo ni očekivali s obzirom da srce modela BMW M5 čini twin-turbo V8 agregat radne zapremine 4,4 litara koji razvija 592 konjske snage (441kW) i 750 Nm obrtnog momenta koje se šalju svim točkovima preko osmostepenog mjenjača sa duplim kvačilom i xDrive sistema. Zahvaljujući ovom pogonskom sklopu, novi M5 od 0 do 100 km/h ubrzava za samo 3,4 sekundi i postiže maksimalnu brzinu od 305 km/h. 

Uprkos činjenici da ima pogon na svim točkovima novi M5 je i dalje zabavan za vožnju po stazi i jednako, ako ne i više, uzbudljiv kao njegov prethodnik, model M5 F10. 

Sve ovo naravno košta, te se šesta generacija modela M5 prodaje po cijeni od oko 115.000 evra. 

Glavni konkurent nove generacije modela M5 je Mercedes-AMG E63 S, koji do 100 km/h ubrzava za isto vrijeme, iako njegov twin-turbo četvorolitarski V8 agregat razvija 603 konjske snage (451kW) i povezan je sa devetostepenim automatskim mjenjačem. 

Ali na ovom video snimku nema Mercedesa, već vidimo samo kako BMW M5 osvaja čuveni Nordsšlajfe. 

(Vrelegume.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije