Auto zanimljivosti

Odlazak čovjeka koji je spasao Porsche 911

Odlazak čovjeka koji je spasao Porsche 911
Foto: N.N. | Odlazak čovjeka koji je spasao Porsche 911

Nekadašnji šef kompanije Porsche, Peter Schutz, koji je 80-tih spriječio ukidanje legendarnog modela 911, preminuo je u 88. godini života.

Nakon što je pretrpio gubitke u poslovanju, a suočen sa padom prodaje, Porsche je planirao da ukine čuvenu 911-cu, sportski automobil sa motorom postavljenim pozadi, u korist modernijih modela 944 i 928, kod kojih se pogonska jedinica nalazila naprijed.

Čim je došao na čelo Porschea 1981. godine, Peter Schutz je, uprkos tadašnjem stavu rukovodstva kompanije, insistirao da proizvodnja 911-ice treba da se nastavi. I ne samo to, Schutz je odlučio da proširi ponudi Porschea 911 verzijom sa spuštenim krovom i Turbo varijantom.

Pod njegovim rukovodstvom je razvijen i Porscheov sistem pogona na sva 4 točka, kao i ikoničnog supersportskog Porschea 959. Takođe, u vrijeme mandata Petera Schutza, Porsche je ponovo počeo da dominira na trkačkim stazama.

Rezultati njegovog rukovođenja kompanijom doveli su do rasta profita, sa 3,26 miliona dolara 1981, na više od 51 milion dolara 1985. godine. Međutim, uslijedila je nova finansijska kriza 1987, nakon koje je Schutz ipak morao da napusti kormilo Porschea.

Najvećim naslijeđem Petera Schutza smatra se opstanak i ponovni procvat modela 911, koji se proizvodi i do danas, već više od pola vijeka, a Porsche je u maju 2017. saopštio da je sa proizvodnih traka sišla milionita 911-ica.

Schutz je rođen 1930. u Berlinu, u jevrejskoj porodici. Sa usponom nacista, zajedno sa svojim roditeljima emigrira najprije na Kubu, 1937, a zatim i u SAD, 1939. godine.

Odrastao je u Čikagu, a nakon završenog mašinskog fakulteta počinje njegova plodna karijera u Sjedinjenim Državama, u kompanijama kao što su Caterpillar Tractor i Cummins Engine.

U Njemačku se ponovo vraća 1980, kada je među 12 kandidata izabran za generalnog direktora Porschea – kompanije čiji je osnivač tijesno sarađivao sa Hitlerovim režimom, zbog koga je Schutz sa roditeljima svojevremeno bio prinuđen da napusti svoju domovinu.

Peter Schutz je preminuo 29. oktobra 2017. godine na Floridi.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije