Auto zanimljivosti

Ovo su motori koji bi mogli da budu posljednji atmosferci

Ovo su motori koji bi mogli da budu posljednji atmosferci
Ovo su motori koji bi mogli da budu posljednji atmosferci

Kod proizvođača sportskih automobila sve je više prisutan trend odbacivanja atmosferskih motora. Njihovo mjesto najčešće zauzimaju turbo motori, a određeni proizvođači odlučili su se i na hibridne varijante (npr. Porsche 918, Ferrari LaFerrari i McLaren P1).

Glavni razlog za takve odluke leži u sve strožijim pravilima vezanim uz emisije štetnih plinova koja nisu zaobišla ni sportski segment automobila.

Ipak, postoji još nekolicina proizvođača u sportskom segmentu koji i dalje nude neke od modela s atmosferskim motorima. Donosimo pregled najsnažnijih pet proizvedenih u ovoj godini:

AUDI R8 V10 Plus- 610 KS

Zanimljivo je da je ovo jedini Nijemac koji se našao na listi. Pogonjen je 5,2-litarskim atmosferskim motorom koji razvija 610 KS što mu omogućava ubrzanje do stotke za samo 3.2 sekunde. Maksimalna brzina iznosi 330 km/h.

Lamborghini Huracan LP610-4 - 610 KS

Pogonjen istim motorom kao i gore navedeni Audi R8 V10 Plus, Huracan nudi gotovo iste performanse kao i Audi (osim nešto slabije maksimalne brzine od 325 km/h). Italijanski proizvođač poznat je po ugrađivanju atmosferskih motora u svoje modele, pitanje je koliko će se taj trend održati.

Čelni ljudi Lamborghinija protive se hibridnoj opciji, ali turbo punjače će vjerovatno morati ugraditi u skoroj budućnosti...

Dodge SRT Viper - 645 KS

Dodge u svom SRT Viperu ne samo da nudi impresivnih 645 KS, već je riječ o najvećem serijskom amtosferskom motoru na svijetu.

Impresivan 8,4-litreni V10 motor zaslužuje strahopoštovanje, a za najveće fanatike tu je i opcija ručnog mjenjača. Dodge je najavio da sljedeće godine prestaje s proizvodnjom Vipera, pa vjerujemo da će ovaj model dobro držati cijenu.

Lamborghini Aventador LP 750-4 SV - 750 KS

Mnogi će se složiti da Aventador SV ima jedan od najljepših zvukova motora koji se može čuti.

Zasluge za to pripadaju V12 6,5-litarskom atmosfercu koji razvija 750 KS. Performanse prate ludi izgled i zvuk, pa tako Aventador SV do stotke stiže za samo 2.8 sekundi dok mu je maksimalna brzina 349 km/h.

Budući da je riječ o "dorađenoj i nabrijanoj“ verziji Aventadora, mnoštvo karbonskih elemenata i lakih materijala uticali su na to da je auto težak tek 1,525 kg. Detalj koji se posebno ističe na ovoj jurilicu svakako su četiri centralno pozicionirane ispušne cijevi...

Ferrari F12 Tdf- 780 KS

Dolazimo i do najjačeg atmosferskog motora ponuđenog na tržištu 2016. godine, a ko će zauzeti prvo mjesto nego - Ferrari. 

Model F12 Tdf predstavlja dorađenu verziju ionako savršenog modela F12 Berlinetta. Limitiran je na samo 799 primjeraka, a atmosferski V12 motor razvija 780 KS, što je najjači atmosferac na tržištu 2016. godine.

Zbog malog broja proizvedenih primjeraka te činjenice da je vjerovatno riječ o jednom od posljednjih Ferrarija sa atmosferskim motorom jasno je da će ovom modelu cijena enormno rasti, pa će sretnici koji su uspjeli da kupe F12 Tdf na kraju na njemu moći i dobro da zarade, naravno pod uslovom da ga ne razbiju...

Kada biste bili u mogućnosti, koji bi od navedenih modela odabrali?

(Jutarnji.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije