Auto zanimljivosti

Pogledajte evoluciju popularnog BMW M3

Pogledajte evoluciju popularnog BMW M3
Foto: Autocar | Pogledajte evoluciju popularnog BMW M3

Na internetu se pojavio još jedan interesantan video snimak, na kome je ispričana evolucija jedne od ikona bavarske autoindustrije, BMW M3.

Mali broj automobila uživa istu popularnost danas, kao dana kada su se prvi put pojavili. Jedan od njih je i BMW M3, pa je zato ekipa iz Donut Media, na You Tube-u postavila desetominutni snimak koji pokriva skoro sve što bi trebalo da znate o ovom modelu, uključujući i zanimljive činjenice o nekoliko specijalnih verzija koje su takođe dio BMW M3 naslijeđa.

Kao što je i očekivano, dobar dio ove video prezentacije je usredsređen na originalni model E30 M3. Predstavljen je 1985. godine, a odlikovali su ga blago izbačeni lukovi iznad točkova, spojler na zadnjem dijelu, sjajno vješanje i nevjerovatan četvorocilindrični agregat koji su mu donijeli veliku popularnost. Napravljen je kako bi ispunio uslove koji su BMW omogućili da učestvuje na trkama. BMW u početku nije imao namjeru da pravi M3 koji će biti legalan za puteve, jer su čelnici kompanije smatrali da se automobil neće prodavati. Međutim, na kraju je prodato 16.000 automobila, daleko više od planiranih 5.000.

Zahvaljujući ovom videu se može zaključiti da prvi M3 nije bio luksuzan automobil. Stvari su sada mnogo drugačije, pa su detalji kao što je centralno zaključavanje i elektro-podizači stakala standardni u svakom modelu, ali je E30 čak i za standarde iz 1980. godine imao malo dodatne opreme. Tako je i ostalo sve do 1992. godine kada je BMW kombinovao visoke performanse modela M3 i luksuznu opremu iz drugih autombila.

Od tada pa do danas skoro svi znaju priču modela M3. Video obuhvata vremenski period od 1985. do danas i pruža interesantan pogled na višedecenijski razvoj automobila koji je toliko evoluirao, a ipak je ostao doslijedan svom originalu.

 (Donut Media/YouTube)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije