Auto zanimljivosti

Policijski vozni park u znaku "trokrake zvijezde"

Policijski vozni park u znaku "trokrake zvijezde"
Foto: N.N. | Policijski vozni park u znaku "trokarake zvijezde"

Mercedes je na izložbi policijske opreme u Frankfurtu predstavio novu generaciju patrolnih vozila sa značkom "trokrake zvijezde".

Po prvi put je u boje policijskog automobila ofarban pik-ap njemačkog proizvođača - Mercedes X klase.

Pored X klase, policijske verzije dobilo je nekoliko modela iz aktuelne game Mercedesa, uključujući i vozila koja su ekonomičnija u eksploataciji i koja manje zagađuju životnu sredinu.

Kada je riječ o X klasi, model koji je ponuđen organima reda zasnovan je na varijanti sa pogonom 4x4, radi boljih performansi za policijske aktivnosti koje se obavljaju u terenskim uslovima vožnje.

Među policijskim Mercedesima su i van vozila, kao što su Sprinter i Vito, ali i E klasa karavan, sa četvorocilindarskim dizelašem, za koji proizvođač kaže da je mali potrošač. Policijska E klasa opremljena je brojnim bezbjednosnim sistemima asistencije, poput automatskog kočenja u slučaju opasnosti, upozorenja na moguć sudar i detekcije pešaka na putu.

Jedno od novih funkcionalnih, ali i ekološki prihvatljivih patrolnih vozila je i hibridni Mercedes GLC 350e 4Matic, koji u gradu, na kraćim relacijama može da se kreće samo uz pomoć električne energije.

Na taj način, štedi se na gorivu, a vozilo manje zagađuje vazduh u urbanim sredinama sa velikom gustinom stanovnika. Pored toga, ovaj policijski Mercedes u vožnji autoputem ima veću autonomiju, zahvaljujući hibridnom benzinsko-električnom pogonskom sistemu.

Među policijskim vozilima koje u Frankfurtu predstavlja njemački auto-gigant su i patrolni Smart Fortwo i ForFour.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije