Auto zanimljivosti

Poznate osobe koje su poginule u automobilskim nesrećama

Poznate osobe koje su poginule u automobilskim nesrećama
Foto: AP | Poznate osobe koje su poginule u automobilskim nesrećama

Nije uvijek u pitanju prevelika brzina ili neoprezna vožnja, neki su poginuli zbog neopreza drugih, vremenskih nepogoda i nepredviđenih okolnosti.

Prisjetimo se poznatih imena koja su svoje zadnje minute proveli u automobilima…


Dražen Petrović (Šibenik, 22. 10. 1964. – Denkendorf, 7. 6. 1993.)

Hrvatska i svjetska košarkaška legenda, Dražen Petrović, je poginuo kišnog popodneva na njemačkoj autocesti A9. Draženova djevojka, Klara Szalantzy, upravljala je crvenim Volkswagen Golfom II i zabila se u kamion koji je izgubio kontrolu zbog klizave ceste. S njima je bila i turska košarkašica Hilal Edebal koja je nakon nesreće završila u komi, a Klara Szalantzy je zadobila teže povrede. Dražen Petrović je jedini koji je izgubio život u nesreći, navodno je spavao na suvozačevom sjedištu i nije bio vezan sigurnosnim pojasem.

 

Tomislav Ivčić (Zadar, 6. 1. 1953. – Zagreb, 4. 3. 1993.)

Zadarski pjevač je poginuo u automobilskoj nesreći koja se desila u Zagrebu. Upravljajući svojim Mercedesom je pokušao izbjeći pješakinju koja je istrčala na cestu te se frontalno sudario s BMW-om u suprotnoj traci. U nesreći je poginulo troje ljudi.

 

Ena Begović (Split, 8. 7. 1960. – Brač, 15. 8. 2000.)

Kazališna i filmska glumica, Ena Begović, je zadobila tešku frakturu lobanje u nesreći koja se dogodila pri izmjeni vozača na strmoj Bračkoj cesti. Automobil je počeo nekontrolisano kliziti unazad te je pao u provaliju, Ena Begović je jedina koja je smtrno stradala u nezgodi koju je službeno prouzrokovao nesipravan mjenjač.

 

Toše Proeski (Prilep, 25. 1. 1981. – Nova Gradiška, 16. 10. 2007.)

Makedonski pjevač, Toše Proeski, je preminuo u saobraćajnoj nesreći na autocesti A3 kod Nove Gradiške vraćajući se u Zagreb. Njegov vozač i prijatelj Georgij Georgijevski je zaspao za volanom Volkswagen Touarega te udario u kamion koji se vozio ispred njih. Prema službenom izvještaju, Toše je preminuo na licu mjesta zbog povrede vratne kičme. Zanimljivo je da se pri sudaru nisu aktivirali zračni jastuci na skupocjenom SUV-u.

 

Dolores Lambaša (Šibenik, 29. 3. 1981. – Slavonski Brod, 23. 10. 2013.)

Pozata televizijska glumica, Dolores Lambaša, poginula je od zadobijenih ozljeda u automobilskoj nesreći koja se dogodila na autocesti A3 kod Sredanaca. Vozilom je upravljao njezin kolega, Stojan Matavulj, koji se zbog neprilagođene brzine sudario sa drugim vozilom. Lambaša je od sliline udarca ispala iz automobila te je preminula nekoliko sati kasnije u bolnici.


James Dean (Fairmont, 8. 2. 1931. – Salinas, 30. 9. 1955.)

„Buntovnik bez razloga“ se uputio na automobilsku utrku u gradić Salinas sa svojim mehaničarem Rolfom Wütherichom u novom Porsche 550 Spyder (kojem je dao nadimak „Little Bastard“) te se frontalno sudario sa mladim studentom koji je sa svojim Ford Tudorom nenamjerno prešao u suprotnu traku pri skretanju na glavnu cestu Route 41.

U policijskom izvješću stoji da je James Dean vozio prekomjernom brzinom (137 km/h na cesti gdje je ograničenje bilo 90 km/h) te da je pokušavao izbjeći sudar, mehaničar i student su preživjeli sa težim ozljedama dok je Dean preminuo na putu do bolnice. Preživjeli, Rolf Wütherich, je izjavio da su na vrijeme vidjeli kako Ford prelazi u njihovu traku i rekao Deanu da uspori na što je rekao : „Taj tip mora stati … Vidjet će nas“.

 

Grace Kelly (Philadelphia, 12. 11. 1929. – Monako, 14. 9. 1982.)

Američka glumica i princeza od Monaka, vozeći se prema Monte Carlu doživjela je srčani udar te je sletila s ceste i smrtno stradala u nesreći.
Neslužbeno, smatra se da su princezu ubili mafijaši zbog osvete nad kontrolom kasina u Monte Carlu.

 

Diana, princeza od Walesa (Sandringham, Norfolk, Engleska, 1. 7. 1961. – Pariz, 31. 8. 1997.)

Lady Di je smrtno stradala u Parizu nakon što je njen vozač htio pobjeći paparazzijima koji su ih pratili na skuterima. Vozač, Henry Paul, se zabio u zid podvožnjaka sa Mercedesom 280, te je pri sudaru poginula Lady Di i njen tadašnji ljubavnik Dodi Fayed. Službeni krivac za nesreću je Henry Paul koji je bio pod utjecajem alkohola, ali teoretičari zavjere smatraju da je nesreća isplanirana od strane britanske vlade.

 

Johann Hölzel – Falco (Beč, 19. 2. 1957. – 6. 2. 1998., Dominikanska Republika)

Poznatiji pod svojim umjetničkim imenom Falco, austrijska pop, rock zvijezda, poginuo je u sudaru s autobusom dok je boravio u Dominikanskoj Republici radeći na svojem velikom povratku na glazbenu scenu.

 

Paul Walker  (California, 12. 9.1973. – California, 30. 11. 2013.)

Holivudski glumac kojega je proslavio serijal „Brzi i žestoki“ doživio je kobnu nesreću s Porsche Carrerom GT, kojim je upravljao njegov prijatelj i financijski svjetnik Roger Rodas. Vozeći se prekomjernom brzinom, Rodas je izgubio kontrolu nad vozilom te su sletjeli s ceste i udarili u obližnje drveće. Carrera GT se zapalila te su obojica poginuli na licu mjesta. Pokrenuta je i istraga kojom su obitelji unesrećenih htjeli dokazati da je Porsche kriv za nezgodu, ali nije bilo nikakvih dokaza da potkrijepe tu tvrdnju.

(autopress.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije