Auto zanimljivosti

Pregled i servis termostata spašavaju motor

Pregled i servis termostata spašavaju motor
Foto: Ilustracija | Pregled i servis termostata spašavaju motor

Prije nego počnemo priču o jednom od najvažnijih sklopova motora, termostatu, nužno je razjasniti termine.

Termometar mjeri (pokazuje) kolika je temperatura u određenom sistemu, a termostat, o kojem je riječ, je podešava. Temperatura (zagrijanost) veoma je važna za rad motora.

Preniska je štetna, jer se odvodi previše toploteiz radnog procesa. To smanjuje učinkovitost te iz iste količine goriva motor daje manje korisnog rada. Proporcionalno se više zagađuje okolina. Povećavaju se otpori cirkulacije, uljna pumpa troši više rada i dodatno smanjuje učinkovitost motora.

Gusto ulje sporije dolazi do kliznih ploha, posebno u gornjem dijelu motora, nastaje "suvo trenje" i ubrzano trošenje. Slično, i više, štete previsoke temperature, jer se smanjuje tvrdoća materijala što direktno  povećava habanje, smanjuje se viskoznost uljnog filma, koji puca i pri visokim temperaturama brzo dolazi do zaribavanja.

Dok je motor hladan, termostat je zatvoren kako bi rashladna tečnost prolazila samo kroz blok i glavu. Dakle, cirkuliše oko cilindara i ne ide u hladnjak. Kako se zagrijava, termostat se postepeno otvara i propušta je prema hladnjaku te rashladna tečnost počinje kružiti cijelim sistemom, odnosno hladiti se u hladnjaku.

Zadatak termostata je omogućiti motoru da čim prije dođe na radnu temperaturu. Dakle, termostat je ventil koji zavisno o temperaturi otvara ili zatvara dio kružnog sistema hlađenja te preusmjerava tok rashladne tečnosti, čime se štedi gorivo i smanjuje emisija štetnih izduvnih gasova. Zimi je bitno i da grijanje vozila profunkcioniše čim prije.

Ako termostat otkaže, temperatura motora može postati preniska ili previsoka, a jedno i drugo je štetno. 

Kako funkcioniše?

Najčešće se koriste "voštani termostati", koji u sebi imaju malu komoru s voskom zatvorenim rastezljivom membranom. Zagrijavanjem rashladne tečnosti zagrijava se i vosak u termostatu.

Time mu se povećava obim te pomiče rastezljivu membranu, koja prenosi silu na motku i pomiče je, djelujući prema opruzi. Obim voska posebno raste kad se pri oko 80°C počinje i taliti, stvarajući silu koja svladava oprugu i otvara termostatski ventil. Nakon što termostat otvori prolaz rashladna tekućina se usmjerava prema hladnjaku.

Potpuno se otvara između 85 i 95°C, zavisno o opterećenju motora. Budući da termostat s vremenom gubi preciznost i pouzdanost, preporučljivo ga je preventivno izmijeniti nakon 100.000 km ili šest godina, čak i ako sve djeluje ispravno, jer njegova neispravnost uništava motor.

Električni upravljani termostat takođe koristi vosak, koji se može dodatno zagrijati radi bržeg otvaranja ventila. Pri izmjeni termostata motor treba biti potpuno ohlađen, jer ako se ugradi uz znatnije zagrijanu rashladnu tečnost, izgubiće radnu preciznost.

Kako provjeriti ispravnost termostata?

Stavite ruku na gumenu cijev iz motora prema hladnjaku. Ako se kod hladnog motora počne brzo zagrijavati, ventil je stalno otvoren. Ako je kod zagrijanog motora izlazno crijevo rashladne tečnosti hladno, termostatski ventil je stalno blokiran u zatvorenom položaju. Tada ga obvezno treba izmijeniti.

(autoportal.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije