Auto zanimljivosti

Prodaje se kragujevački FIAT u kome se vozio papa

Prodaje se kragujevački FIAT u kome se vozio papa
Foto: Screenshot YouTube | Prodaje se kragujevački FIAT u kome se vozio papa

U istoriji će ostati zabilježeno da su dva vozila proizvedena u Srbiji, makar nakratko, korišćena kao službeni "papamobili".

Priča o dva FIAT-a 500L u kojima se prilikom svoje posjete Sjedinjenim Državama u septembru 2015. vozio papa Franja, dobiće još jedno poglavlje. Naime, drugi od pomenuta dva automobila, proizvedena u Kragujevcu, prodaje se na aukciji na sajtu Charitybuzz, a novac će otići u dobrotvorne svrhe.

Prvi "papin" FIAT 500L prodat je takođe na dobrotvornoj aukciji, održanoj u Filadelfiji početkom 2016. za 82.000 dolara.

Drugi automobil koji je trenutno u ponudi opremljen je 1.4 litarskim MultiAir turbo benzincem i šestobrzinskim automatskim mjenjačem. Prešao je svega 458 milja (737 km) i praktično je kao nov.

Procijenjeno je da će se prodati za 75.000 dolara, a desetak dana prije kraja nadmetanja potencijalnih kupaca dostigao je cijenu od 40-ak hiljada dolara. Inače, potpuno novi primjerak FIAT-a 500L može se nabaviti u SAD za 20-ak hiljada dolara.

Pored toga što papa Franja insistira da se vozi u skromnim automobilima, i to često naglašava, odabir FIAT-u 500L trebalo je da pošalje jasnu poruku svijetu da se učine napori na sprečavanju klimatskih promjena uzrokovanim emisijom gasova sa efekatom staklene bašte.

Jedan od načina da se to postigne je smanjenje količine ugljen-dioksida koji u atmosferu emituju automobilski motori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije