Auto zanimljivosti

Prvi kineski SUV koji se proizvodi u Evropi

Prvi kineski SUV koji se proizvodi u Evropi
Prvi kineski SUV koji se proizvodi u Evropi

Bez obzira bijeli ili crveni, kineski luk nema okus, ali kada su u pitanju automobili, s dalekog istoka stižu nam sve zanimljiviji modeli.

 Početkom marta u Ženevi nam je privukao pažnju Qoros, a sada smo u okolini Verone vozili Great Wall H6, prenosi Autoklub. Novi model najvećeg privatnog proizvođača automobila u Kini ne dolazi s jako dalekog istoka. Great Wall je izgradio fabriku u Bugarskoj i H6 je prvi Kineski automobil koji se proizvodi na evropskom tlu. SUV, dimenzijama (dužina 464 cm) uporediv s Mitsubishijevim Outlanderom, nije se samo mjestom proizvodnje približio evropskim kupcima, već i svojim izgledom, kvalitetom izrade, opremljenošću i voznim osobinama. Za početak ispod prednjeg poklopca smješten je dvolitarski turbodizel koji razvija 143 konja i usklađen je s Euro 5 normom.

Iako je većina površina načinjena od krute plastike, unutrašnjost djeluje ugodno i stilski dotjerano uz solidnu završnu obradu. Nema neugodnih mirisa koje su bile uobičajene za prethodne modele, a generalni ugođaj uporediv je s Korejskim automobilima od prije par godina. Na to podsjeća i bogata oprema. Već u osnovnom modelu serijska oprema uključuje klima uređaj, pokretanje bez ključa, zadnje parking senzore, sistem kontrole pritiska u gumama, Start&Stop, ESP, aluminijske 17 colne naplatke i audio uređaj, dok najbogatiji (treći) paket Premium dodaje 7-inčni ekran, pomoć pri startu na usponu, automatski klima uređaj, tempomat, grijana sjedala presvučena kožom, zadnju kameru.

Dvolitreni turbodizelaš s ručnim mjenjačem sa šest stepeni prijenosa trenutno je jedina opcija, a do kraja godine pojavit će se i turbobenzinski 1.5 sa 150 konja. Poput pravog modernog turbodizelaša, motor se probudio bez puno buke i vibracija. Uprkos masi od 1,8 tona motor vuče uvjerljivo i bez posustajanja zahvaljujući 310 Nm okretnog momenata koji se većim dijelom (80%) na raspolaganju vozaču na 1500 okretaja. Najbolje od sebe daje na 2000 okretaja, a oko 4000 motor postaje bučniji. Ugodno povišen položaj ručice mjenjača kvari tek drvenasti otpor pri ubačajima koji zahtjeva malo čvršću ruku, ali hod je precizan i relativno kratak. Upravljač je lagan i prazan u sredini, ali zadovoljavajuće precizan, dok je vješanje ugodno tvrdo.

U skladu s konkurencijom H6 se uz integralni nudi i s pogonom samo na prednje točkove. Verzija 4x4 u normalnim uslovima koristi samo prednji pogon, a ukapčanjem stražnje osovine upravlja elektronika koja u slučaju proklizavanja prednjih točkova na stražnje šalje do 50% momenta. Bez blokade diferencijala i reduktora, s podnicom na 18,5 cm od tla, izleti van asfalta su ograničeni, ali sistem prijenosa koji je razvio BorgWarner pokazao se vrlo učinkovitim na testu s valjcima. Za siguran uspon dovoljno je da samo jedan od točkova ima dobar kontakt s podlogom.

Great Wall još uvijek je u potrazi za partnerom u Hrvatskoj, u Sloveniji se uskoro otvara prvi salon, a u Italiji gdje je već uspostavljena prodajna mreža, uz prostranu unutrašnjost i ogroman prtljažnik (s oborenim sjedalima kapacitet premašuje 2 kubna metra) jedan od aduta je i cijena. Osnovni model stoji 21.980 evra, a najskuplji 27.960. Kada tome pridodamo i pet godina garancije koje uključuje pomoć na cesti i zamjenski auto, H6 postaje još zanimljiviji. Kineski SUV s dvolitrenim dizelskim motorom, bogato opremljen i solidno dotjeran izvana i iznutra, nudi obilje prostora i pristojne vozne osobine po cijeni u prosjeku 2000 evra nižoj u odnosu na jednako opremljeni Nissan Qashqai.

 

TEHNIČKI PODACI

H6 2.0 D

Motor turbodizelski, 1996 ccm

Snaga 105 kW/143 KS pri 4000/min

Moment 310 Nm pri 1850/min

Dimenzije 464 x 182,5 x 174,5 cm

Osovinski razmak 268 cm

Prtljažnik 808/2010 litara

Masa 1725 kg

Brzina 180 km/h

0-100 km/h 11,2 sekunde

Potrošnja 6,8 l/100 km

Ispuh CO2 175 g/km

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije