Auto zanimljivosti

Samovozeći auto, vjerovatno, nije kriv za smrt pješaka

Samovozeći auto, vjerovatno, nije kriv za smrt pješaka
Foto: Youtube/Screenshot | Samovozeći auto, vjerovatno, nije kriv za smrt pješaka

Lokalna policija oglasila se nakon nesreće u kojoj je Uberov samovozeći automobil u noći između nedjelje i ponedjeljka usmrtio ženu u gradu Tempi u Arizoni.

U razgovoru za San Francisco Cronicle, šefica policije, Sylvia Moir, izjavila je kako bi takvu nesreću bilo nemoguće izbjeći.

"Vozač je rekao da se sve dogodilo u trenutku. Osoba je iskočila ispred vozila, a prvi nagovještaj da bi se mogao dogoditi sudar bio je zvuk udarca", kazala je Moir.

U Uberovom vozilu za volanom je bio i čovjek, koji nadzire test-vožnju samovozećeg automobila.

Takođe, utvrđeno je da je automobil vozio brzinom od oko 60 km/h, u zoni u kojoj je ograničenje 55 km/h, što znači da se ipak kretao nešto brže nego što je dozvoljeno.

Vozilo je u tom trenutku, bez ikakvih naznaka kočenja, udarilo 49-godišnju Elaine Herzberg, koja je gurajući bicikl naglo izašla na sredinu puta.

"Jasno je da bi bilo teško izbjeći ovakav sudar, bez obzira na to da li se radi o autonomnom vozilu ili o automobilu kojim upravlja čovjek, jer je žena iznenada izletjela na sredinu kolovoza”, rekla je Moir nakon što je pogledala video zapise sa kamera autonomnog Volvoa XC90, koji Uber koristi za testove tehnologije samovozećih automobila.

 

Prema njenom tumačenju, čini se da samovozeći sistem automobila nije krivac za nesreću.

U slučaju da je Uberov samovozeći sistem zaista kriv, to bi moglo stvoriti ogromne pravne probleme za kompaniju, ali i za zakonodavstvo.

Moir kaže kako još razmatraju tužbu protiv osobe koja se nalazila na mjestu vozača, a koja je trebalo da reaguje u ovakvoj situaciji.

"Međutim, šta ako je 'robotski' vozač kriv? Ovo je sasvim novo područje u koje ulazimo", kazala je Moir.

Ovo je, inače, prvi put da je samovozeći automobil ubio pješaka.

Bitno je napomenuti da su samovozeće tehnologije u Uber automobilima još uvijek u testnim fazama, a krajem 2017. godine ova kompanija je objavila je da je tokom prethodne tri godine autonomnim vozilima ukupno pređeno više od 3 miliona kilometara.

Tokom tog testnog perioda, koji je sada privremeno prekinut dok traje istraga o nesreći, Uber je imao samo dvije saobraćajne nezgode.

Prva se dogodila u martu 2017, takođe u gradu Tempi, kada se Volvo XC90 prevrnuo poslije sudara sa drugim vozilom, ali, srećom niko nije zadobio teže povrede.

Vozilo je tada takođe bilo u autonomnom rećimu vožnje, a policija je utvrdila da je vozač drugog automobila kriv za nesreću.

(B92, telegram.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije