Auto zanimljivosti

Škoda Octavia puni šezdeset godina

Škoda Octavia puni šezdeset godina
Foto: Ilustracija | Škoda Octavia puni šezdeset godina

Ove godine, češka marka Škoda proslavlja 60-ti rođendan hedžbek modela iz C segmenta, popularne Octavije. Širem krugu ljudi je malo poznato da je prvi primjerak koji je ponio Octavia oznake proizveden u januaru 1959. godine.

Prvenac je montiran u pogonima kompanije smještenim u Mladoj Boleslavi, a naziv Octavia je dobio zahvaljujući činjenici da je to bio osmi model češkog proizvođača, nakon Drugog svjetskog rata. Jasna je analogija sa latinskom numerologijom, odnosno broj 8 na jeziku starih Latina je dodijeljen kao ime Škodinom modelu.

“Praistorijska” Octavia je opstala u proizvodnji punih dvanaest godina, kada je 1971. godine model ukinut, a naziv izmješten u istorijske udžbenike koji govore o automobilskoj industriji. Narednih 25 godina, na naziv Octavia se sleglo puno naslaga prašine.

Zapravo, to i nije baš istina, iz razloga što je još 1992. godine započeo rad na razvoju prve generacije, onoga što je mlađoj populaciji poznato kao Octavia. Iste godine je predstavljena prva studija vozila iz segmenta kompaktnih automobila, koje je počivalo na platformi razvijenoj unutar Volkswagen koncerna, a koju je koristio i Golf Mk3.

Ipak, kada je prva generacija moderne Octavije debitovala, ležala je na istoj arhitekturi kao i bratski modeli Golf Mk4 i Audi A3. Ova odluka je donijeta 1993. godine, kada je počeo i stvarni razvoj savremenika Octavije.

Ono što je sa ovim modelom uslijedilo nakon toga, definitivno je obilježilo istoriju češke marke.

(AutoRepublika.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije