Auto zanimljivosti

Srbijanac BMW pretvorio u pečenjaru

Srbijanac BMW pretvorio u pečenjaru
Foto: N.N. | Srbijanac BMW pretvorio u pečenjaru

KRAGUJEVAC - Stragarski ugostitelj Dragan Radičević prepravio je svoj stari BMW u pečenjaru na točkovima sa kojim će da gostuje u Guči.

Njegovo neobično vozilo sa visokim dimnjakom nalik parobrodskom postalo je prava atrakcija.

"Zašto u doba mobilnih komunikacija i pečenjara ne bi mogla da bude mobilna", šeretski kaže Dragan Radičević Buđa, ugostitelj iz Stragara kraj Kragujevca.

Čuveni srpski inat kod njega je probudio inventivnost koja je iznjedrila prvi srpski "prasetorijum" - automobil prepravljen u pećnicu.

"Oterao sam ovaj moj rashodovani BMW da prodam na otpad, a oni su mi ponudili samo 100 evra. Rekao sam da ću pre roštilj od njega napraviti nego da pristanem na tu cenu. Nisu mi verovali, a ja sam ispunio obećanje. Napravio sam prvu srpsku mobilnu pečenjaru" - kaže Radičević.
 
Trenutno se zbog velikog posta ražnjevi sa rumenim "putnicima" iza vozačkog sedišta u starom BMW serije 5 nešto rjeđe okreću, ali već stižu rezervacije za period nakon Uskrsa, kad će se ponovo zadimiti i auspuh i visoki dimnjak na krovu vozila.

Gazda Buđa je autor idejnog rješenja za dobijanje dobrog "BMW pečenja". Sa majstorom Srđanom Markovićem isjekao je zadnji dio automobila i napravio mehanizam kojim motor preko reduktora, zupčanika i galovog lanca pokreće ražanj. Vozilo je dobilo novi tapacirung od vatrostalnih cigala, a na termoizolovani krov je montiran visoki limeni dimnjak nalik onima na starim parobrodima. Stragarski "prasetorijum" ima i prozore od debelog vatrostalnog stakla, radi kontrole ponašanja "putnika na ćumuru".

Gazda Buđa priznaje da ga je mobilna pečenjara dosta koštala, oko 700 evra, ali se ne kaje zbog ulaganja. Atraktivno vozilo se pročulo nadaleko, o čemu svjedoči i poziv za gostovanje na Saboru trubača u Guči.

(Novosti.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije