Auto zanimljivosti

Stiglo kabrio izdanje Range Rover Evoque (FOTO, VIDEO)

Stiglo kabrio izdanje Range Rover Evoque (FOTO, VIDEO)
Stiglo kabrio izdanje Range Rover Evoque (FOTO, VIDEO)

Nakon višegodišnjih najava Range Rover Evoque je dobio i svoje cabrio izdanje.

Nesvakidašnji koncept kojeg je prvi komercijalizirao Nissan sa Muranom Crosscabrio (2011-2014) objedinjuje svojstva crossover vozila i kabrioleta, naravno u premium izdanju. 

Očekivano, najveća novost svakako je izostanak krova, odnosno cijelog gornjeg dijela vozila uključujući B i C nosač. Potpuno automatizovani krov u podignutom stanju prati konturu osnovnog modela, ali kontrastna boja jasno distancira otvorenu verziju. Platno krova dostupno je isključivo u crnoj boji, i to u kombinaciji s jednom od 13 dostupnih spoljašnih boja. 

16 sekundi potrebno je za sklapanje i 21 sekunda za podizanje krova, a cijelim postupkom upravlja se pritiskom na dugme na centralnoj konzoli. Land Rover garantuje odličnu zvučnu izolaciju, dok vožnju s otvorenim pogledom u nebo olakšava stražnji deflektor. Posljednje vezano uz sklopivi krov što treba istaći je kapacitet prtljažnika od 251 l.  

 Sa stanovišta bezbjednosti nova verzija u stražnjem panelu ima aktivnu zaštitu od prevrtanja (RPD - roll-over protection device), koja reaguje u 90 milisekundi i tada izbacuje dva aluminijska nosača. Što se same kabine tiče ona nudi kopiju osnovne izvedbe. Sa popisa opcija izdvajamo 10,2 inčni monitor sa infotainment sistemom, Meridian hi-fi sistem sa 12 zvučnika. 

 Ponuda motora uključivaće standardni asortiman počevši od 2.0 turbo benzinca sa 179 kW (243 KS) i 340 Nm, usuglašenog sa 9-stepenskim automatskim mjenjačem. Druga opcija je dvolitreni dizelaš u dvije verzije, sa 150 i 180 KS. Naravno, 4WD pogon je neizostavan, kao i terenu prilagođena sistem prikagođavanja vješanja.  

Performanse su usprkos 250 kg većoj masi još uvijek zadovoljavajuće, pa tako LR u gotovo dvije tone teškom izdanju lovi 100 km/h za 8,6 sekundi (Td4/180 KS za 10,3 s, Td4/150 KS za 12 s) uz 209 km/h maksimalne brzine (Td4/180 KS 195 km/h, Td4/150 KS za 180 km/h).

 Zanimljivo je da usprkos jedinstvenosti ove verzije LR serijski nudi halogena svjetla. Xenon i LED adaptivna svjetla idu samo uz doplatu. 

Evoque Convertible će biti proizveden u limitiranoj ediciji, a nuditće se u 170 zemalja svijeta, i to od polovine iduće godine. Cijena u Njemačkoj starta od 51.200 EUR.

(N.N./index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije