Auto zanimljivosti

Švajcarska zabranila tri njemačka dizelaša

Švajcarska zabranila tri njemačka dizelaša
Foto: N.N. | Švajcarska zabranila tri njemačka dizelaša

Vlasti u toj zemlji više ne dozvoljavaju registrovanje određenih dizel modela Mercedesa i Porschea zbog previsokih nivoa emisije štetnih gasova.

Zabranom su obuhvaćeni Mercedes Vito i Porscheovi SUV modeli Cayenne i Macan sa dizel motorima.

Kako tvrdi švajcarska agencija za puteve – Astra, ovi automobili više zagađuju životnu sredinu nego što su proizvođači zvanično naveli u dokumentaciji.

Zabrana stupa na snagu u petak, 17. avgusta, a odnosi se na Mercedes Vito sa 1.6 litarskim dizel agregatom, Porsche Macan koga pogoni 3.0 litarski V6 dizelaš i Cayenne opremljen 4.2 litarskim V8 dizel motorom.

Sva tri pomenuta modela ubuduće neće moći da se registruju u Švajcarskoj, a već registrovani primjerci će moći i dalje da se voze u toj zemlji uz uslov da usklade emisije štetnih gasova sa lokalnim emisionim standardnima.

Kada je riječ je o zabranjenim Porsche automobilima, u slučaju modela Cayenne u pitanju je prethodna generacija, pošto njemački proizvođač prilikom predstavljanja novog modela 2017. godine nije ponudio dizel varijantu ovog automobila.

Porsche Macan, koji je u julu restilizovan, takođe u novoj verziji neće biti dostupan sa dizel agregatom, pa se zabrana odnosi na model prije redizajna.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije