Auto zanimljivosti

Test - Opel Corsa 1.4 Turbo

Test - Opel Corsa 1.4 Turbo
Test - Opel Corsa 1.4 Turbo

Opel nastavlja provjerenim putem kojim je njegov, donedavno najmanji model, Corsa, postala jedan od najuspješnijih gradskih automobila svih vremena.

Nedugo nakon svjetske premijere u Parizu, autonet.hr je testirao 101 KS snažnu i bogato opremljenu verziju.

Više od tri decenije i četiri generacije opelove Corse su iza nas. Corsa je, izgradila snažnu reputaciju uspješnog gradskog mališana što možda i najbolje potpisuje podatak od 12,4 miliona prodanih primjeraka prethodnih generacija. Nova je Corsa svježa prema svakom pitanju, a u Opelu će naglasiti kako se najznačajnije novosti kriju ispod lima, u vidu nove palete ekonomičnih motora te vrlo bogate opreme.

Dizajn, ergonomija, unutrašnjost

Hoće li biti "naporno" upotrijebimo li, po ko zna koji puta pojam korporativnog dizajna? No, kako god bilo, riječ je o smjeru kojim se u pravilu kreću proizvođači automobila. Neki su u tome čak i toliko dosljedni da je njihove modele sve teže razlikovati, no Opel se i u slučaju pete generacije Corse tek poslužio prepoznatljivim obilježjima marke. Automobil je ostao jedinstven.

Sprijeda na novoj Corsi tako primjećujemo poznate detalje na maski hladnjaka i svjetlima, dok je nazad  nova Corsa možda i ponajprije "naslijedila" osnovni dizajn svjetala od aktuelne Merive. No, Corsa E je ujedno i vrlo lako prepoznatljiv automobil u opelovoj paleti te u nekim detaljima bez problema poveziv s prethodnom generacijom. Konačno, možemo zaključiti da su u Ruselshajmu još jednom predstavili atraktivan i moderan automobil, premda možda i ne toliko estetski uspješan kao što su to npr. Astra coupe ili Insignia.

U unutrašnjosti su opelovi dizajneri otišli korak dalje, organizujući interijer na donekle nov način, dajući mu pri tome svjež i vrlo moderan izgled. Solidna ergonomija i dostupnost svih vozaču neophodnih detalja malo je tek narušena sjedištima koja imaju prekratak sjedalni dio te  ne pružaju ono što smo u Opelu navikli (posebno u poređenju s izvrsnim AGR sjedištima). No, preglednost instrumenata je vrlo dobra, jednako kao i preglednost iz vozila prilikom prestrojavanja, uprkos "kupeovskoj" karoseriji s troje vrata.

Središnjom konzolom u testiranoj Corsi dominira veliki i na dodir osjetljivi 7-inčni zaslon informacijsko-multimedijskog sustava IntelliLink koji nudi povezivost s iOS i Android mobilnim uređajima. Opel tako ostaje pri GM-ovoj strategiji obaveznog korištenja pametnog telefona za korištenje navigacije kroz sustav BringGo što može, ali i ne mora biti posebno praktično rješenje. Uostalom, s napretkom pametnih telefona, potpuno nezavisna, mobilna navigacija rješava pitanje snalaženja u nepoznatom gradu na kudikamo praktičniji (i jeftiniji) način.

Prtljažnik najnovije Corse je ostao praktički isti, no kao takav će  ponuditi dovoljno za sve gradske (ali i ostale) potrebe jednog malog automobila. Praktična podesiva polica pregradit će prtljažnik, zavisno preferirate li lakši utovar predmeta (polica u nivou otvora) ili vam treba više obima.

Komentar opreme

Testirani se automobil zaista može pohvaliti vrhunskom opremljenošću, čemu su pripomogli i neki detalji iz ponude dodataka. Sigurnost je na vrlo visokom nivou, uz neke sisteme koje doista ne bi smo očekivali u gradskom mališanu. No, kako kažu, "od viška...". Tako će na vozačke nestašluke paziti sistem za upozorenje o nenamjernom prelasku vozne trake i sistem upozorenja za nalet na vozilo ispred povezani s kamerom Opel Eye. Tu su i ESP (koji nije moguće isključiti), sistem nadzora nad mrtvim uglom, šest vazdušnim jastuka, kamera za pomoć pri parkiranju (čiji objektiv, doduše, nije dobro zaštićen od lošeg vremena), Isofix priključci...

Dakle, u ovom gradskom automobilu doista kompaktnih dimenzija praktički nema toga što bi smo još mogli poželjeti. Za komfor se brinu već spomenuti infotainment sustav koji dobro odrađuje svoje zadatke, tek uz donekle sporo povezivanje s Bluetooth uređajima i relativno skroman izbor opcija vozila koje je moguće konfigurisati. Automatski klima uređaj detalj je s popisa dodataka, jednako kao i grijanje vjetrobranskog stakla koje je doista vrlo koristan detalj po zimi. Konačno, tu je i grijani obruč upravljača, poznat kao praktičan dodatak već i iz prethodne Corse.

Motor i prijenos

Opelova porodica pogonskih motora u novoj je Corsi doista bogata (vidi opis palete u izvještaju s međunarodne prezentacije), a 1,4-litreni Turbo mali je tehnički dragulj pod prednjim poklopcem. Obima od 1364 cm3, ovaj 16V razvija 101 KS u rasponu između 3500 i 6000 o/min te najveći okretni moment od 200 Nm između 1850 i 3500 o/min. Upravo je u ovako solidnim zalihama okretnog momenta "tajna" dinamičnosti testirane Corse koja se tako neće posramiti svojih performansi niti na otvorenom putu.

Zahvaljujući turbopunjaču ostvarena je vrlo povoljna krivulja uz visoku dostupnost okretnog momenta u širokom rasponu brzina rada motora. Tako će Corsa 1.4 T pružiti solidna ubrzanja, ali i vrlo dobra međuubrzanja što ju čini praktičnim automobilom i na otvorenom putu, uobičajenom "teritoriju" većih i snažnijih automobila. Recimo i to da je najveća brzina tokom ovog testa dosegla 181 km/h ili tek 4 km/h ispod fabrički predviđenih vrijednosti, dok je potrošnja goriva premašila opelove podatke za 20-ak posto u gradu te oko 30 posto na otvorenoj cesti. S obzirom da znamo kakav je realni nesrazmjer između fabričkih podataka i onih iz "stvarnog života", ove nas vrijednosti doista uspijevaju zadovoljiti.

U Corsi E, Opel promoviše nekoliko novih, odnosno obnovljenih mjenjača. Sa šest stepni prijenosa, ručni je mjenjač testiranog automobila pokazao napredak prema pitanju preciznosti s obzirom na što smo navikli kod jeftinijih opelovih modela, a ostaje nam utisak i da su prijenosni omjeri dobro prilagođeni za automobil ove snage i mase. Ipak, za detaljniji komentar toga moraćemo pričekati da se Opel "smiluje" i objavi detaljnije informacije o mjenjačima svojih automobila...

Za upravljačem

Premda teorija nerijetko ne mora biti doslovno preslikana u praksu, 5 mm niže težište i unaprijeđen upravljački sistem  imaju uticaja na agilnost nove Corse. I inače solidnog ponašanja u vožnji, novi je automobil dobio još malo učinkovitije podvozje koje se odlikuje umjerenim podupravljanjem, a pri tome se i dobro snalazi prilikom prelaska preko poprečnih neravnina.

Pokretana 101 KS snažnim benzinskim turbo-motorom, Corsu 1.4 T mogli bi smo smatrati čak i (donekle) sportskom jer njezin pogon (posebno s obirom na velike zalihe okretnog momenta) dopušta dovoljno dinamičnosti u vožnji. Istovremeno, testirani je automobil svojim performansama itekako dobro prilagođen gradskoj vožnji premda moramo naglasiti da onima koji očekuju naglašeno niske vrijednosti potrošnje preporučujemo jedan od dva dostupna diezelska motora. A, kada je riječ o motorima, spomenimo tek da svi motori u paleti nove Corse zadovoljavaju standarde Euro 6 koji na nivou EU stupaju na snagu 1. septembra sljedeće godine.

Konačno, testirani je automobil bio opremljen ESP sistemom koji nije moguće isključiti, no koji ujedno pruža sasvim dovoljno "slobode" vozaču i ne narušava znatnije preciznost vožnje.

I na kraju...

I u slučaju pete generacije Corse, Opel je "igrao na sigurno". Moderno dizajnirana, posebno iznutra, aktualna Corsa ne koketira s avangardnim i nerijetko upitnim rješenjima. To će ju, u nečijim očima, zasigurno učiniti i malo manje atraktivnom, no svoju priču ovaj automobil potpisuje bogatom paletom učinkovitih motora i vrlo zanimljivom opremom.

Dinamična, moderna i posebno bogato opremljena, Corsa 1.4 Turbo Colour Edition još jednom pokazuje kako Opel zna i može ponuditi mnogo, za iznos koji će kod drugih proizvođača osigurati kudikamo skromniju ponudu. To je, vjerojatno, tajna koja već u startu garantuje uspjeh novog mališana iz Ruselshajma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije