Auto zanimljivosti

Testirali smo nisan nout: Monovolumen protiv stereotipa

Testirali smo nisan nout: Monovolumen protiv stereotipa
Testirali smo nisan nout: Monovolumen protiv stereotipa

Segment monovolumena je svakim danom sve bogatiji i mnogi proizvođači imaju barem jednog predstavnika u toj kategorji.

Posljednja u nizu je rumunska "Dačija", koja je pod "Renoovom" kapom nedavno predstavila model lodži, koji bi u svojoj osnovnoj verziji trebalo da bude najjeftiniji monovolumen na tržištu.

Međutim, iako je segment sve popunjeniji potpuno novim modelima i novim generacijama starih monovolumena, tržište je uvijek to koje ima posljednju riječ. Znajući to, i u "Nisanu" su se odlučili da naprave automobil koji će porodičnog čovjeka, koji je glavni kupac monovolumena, privući najprije odnosom uloženo-dobijeno. Na tu kartu igra i nisan nout, koji smo imali priliku da testiramo.

Od njegovog lansiranja u proljeće 2006, nisan nout je obezbijedio sebi poziciju na tržištu zahvaljujući atributima kao što su: atraktivan, dinamičan i pouzdan.

Spoljni dizajn

Kao i uvijek, kritiku "Nisanovog" monovolumena počinjemo spoljnim dizajnom. Na prvi pogled automobil izgleda skladno, bez većih zamjerki. Linije su jednostavne i skladne, a izostala su neka neobična i radikalna dizajnerska riješenja, kao, recimo, na modelu džuk. Treba biti realan i reći da monovolumeni po svojoj prirodi nisu uzbudljiva vozila tako da i dizajnerima ne ostaje mnogo prostora da daju mašti na volju.

Uprkos tome, nout izgleda sasvim korektno i spoljni dizajn, ako ne privuče potencijalnog kupca, sigurno ga neće ni odbiti. Na prednjem dijelu automobila ističu se veliki farovi, koji dominiraju, dok je ostatak prednjeg dijela klasičan, bez bilo kakvih detalja i emocija. Hromirani okviri oko svjetala za maglu i hromirana lajsna na usisniku vazduha na prednjoj maski malo razbijaju monotoniju prednjeg dijela.

U kabini se naročito ističe visina krova, koja naglašava osjećaj prostranosti

Gledajući bočnu siluetu, do izražaja dolazi monovolumenski kutijast dizajn. Opet se nastavlja ista priča kao sa prednjeg dijela - jednostavnost bez prevelikih emocija. Od te filozofije jedino odskaču felge na točkovima koje izgledaju veoma atraktivno i donekle unose malo uzbuđenja u bočnu sliku nouta.

Posmatrajući nout odzada, opet je uočljiv kutijast dizajn sa visoko postavljenim "bumerang" svjetlosnim sklopovima. Zadnje staklo je prilično veliko, a zbog toga je i preglednost prilikom vožnje unazad veoma dobra. Možda ne bi bila na odmet jedna hromirana lajsna ispod "Nisanovog" znaka, ali šta je tu je.

Jednostavno, teško je imati bilo kakv drugi utisak nego da eksterijer nouta izgleda onako kako to jedino može i mora biti.

Unutrašnjost

Ni unutrašnjost automobila takođe nije previše maštovita i nećete osjetiti neko veliko uzbuđenje kada sjednete u nout. Međutim, to je samo prvi utisak. Nakon što neko vrijeme provedete u kabini, shvatićete da je kod nouta ljepota u detaljima.

Završna obrada je dobra i materijali su ugodni na dodir, a nema ni tvrde plastike. Posebno treba napomenuti komande za klima-uređaj i ventilaciju, kojih se ne bi postidjeli ni modeli iz više klase. Nout u enterijeru naginje ka luksuzu, što je zaista prijatno izneneđenje.

Jednostavnost i elegancija su dva epiteta kojima se težilo u enterijeru. Imate osjećaj da je sve na svom mjestu, a kontrole su vam nadohvat ruke i maksimalno su jednostavne. Znači, za ergonomiju dobija maksimalne ocjene.

Sigurno je da će se vozač osjećati zaista prijatno za volanom, a i ostalim putnicima će vožnja u noutu sigurno biti zadovoljstvo, a ne neprijatnost, bez obzira na to da li je u pitanju duži put ili samo opuštena vožnja gradom.

Prostora u kabini ima dovoljno, a naročito se ističe visina krova koja naglašava osjećaj prostanosti.

Kada sjednete na vozačevo mjesto, preglednost je odlična

Pozicije sjedenja su prilično visoke, pa imate osjećaj da se vozite u dosta većem automobilu i zbog toga je preglednost puta zaista dobra. Prednja sjedišta su udobna i vrlo dobro drže tijelo i u dužim zavojima. Presvučena su u kombinaciji kože i tkanine, što doprinosi osjećaju luksuza. Na zadnjoj klupi je ista priča, a prostora ima dovoljno i za noge putnika pa nećete koljenima udarati u prednje sjedište.

Instrument tabla možda izgleda minimalistički, ali sadrži sve potrebne informacije. Pokazivači brzine, okretaja motora i količine goriva su analogni i jednostavni, ali ipak odaju utisak da su taman za nout.

Ponuda prostora je posebna priča. To je, naravno, i glavna karakteristika zbog koje se kupci odlučuju za monovolumen. Pretinaca za odlaganje sitnica ima na svakom ćošku, a prtljažnik od minimalnih 280 litara do maksimalnih skoro 440 litara je sasvim dovoljan.

Nout ima odličan odnos spoljnih i unutrašnjih dimenzija i može se reći da mu je to glavni adut.

Vožnja

Tokom vožnje "Nisanov" monovolumen je ponovo prijatno iznenadio. Teško da bi neko očekivao da će monovolumen biti okretan, zabavan i uzbudljiv tokom vožnje, ali nout je upravo takav. Jedinstvo vozača s automobilom je vrhunsko najviše zahvaljujući direktnom volanu i osjećate se zaista povezanim s putem. Kada sjednete na vozačevo mjesto, preglednost je odlična, a veliki retrovizori tome još više doprinose. Motor je velikim dijelom zaslužan za zabavnu i dinamičnu vožnju. Naime, 1,4-litreni benzinac sa 88 KS zaista je dobar izbor, jer nudi savršen odnos između snage i potrošnje, koja je na testu iznosila prosječno oko šest do sedam litara na sto kilometara. Dakle, i u ovom dijelu testa nout je izbjegao onu frazu "dosadni monovolumen".

Zaključak

Na kraju, kada se saberu sve dobre i loše karakteristike, ali i cijena, koja sa popustom za testirani model iznosi oko 21.000 KM, onda je jasno da o nisan noutu definitivno morate razmisliti ako kupujete monovolumen. Ako vam se dapadne spoljni dizajn, budite sigurni da vas unutrašnjost i vozne karakteristike neće iznevjeriti. Nout jednostavno razbija stereotipe o porodičnim automobilima.

Tehničke karakteristke

Motor: 1.386 ccm, 65 KW/88 KS, 128 Nm pri 3.200 okr/min

Dimenzije: 4.100 x 1.691 x 1.550 mm, međuosovinski razmak 2.600 mm.

Dimenzije guma: 185/55 R16

Mjenjač: manuelni sa pet stepeni

Zapremina prtljažnika: 280/438 litara

Masa: 1.546 kg

Performanse: 0 - 100 km/h 13.4 s, 165 km/h

Potrošnja: grad 7,2, otvoreno 5,2, kombinovano 5,9 l/100 km

 

Oprema

Od opreme sadrži: ABS, EBD, NBAS (pojačivač kočione sile), automatski klima-uređaj, komande na upravljaču, putni računar, Bluetooth, USB, audio-sistem sa šest zvučnika, volan presvučen kožom, tempomat, limitator brzine, maglenke. Tu su i 16-inčne alu-felge, senzori za kišu, inteligentni ključ, električni i grijani spoljni retrovizori...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije