Auto zanimljivosti

Thor konstruiše električni kamion

Thor konstruiše električni kamion
Foto: N.N. | Thor konstruiše električni kamion

Tesla nije jedina kompanija se trudi da postane lider u segmentu električnih kamiona. Pored nje, očekuje se da će veliku ulogu u toj oblasti imati i kompanija Thor Trucks.

Osnivač kompanije je preduzetnik Dakota Semler, a njegov prvi kamion nosi simbolično ime ET-One. Thor Trucks trenutno zapošljava 18 ljudi, među kojima su bivši radnici kompanija Navystar i BYD, mehanički inženjer koji je radio u Boeing i Faraday Future, kao i inženjer sa prethodnim iskustvom u oblasti razvoja električnih vozila, koji je radio u kompaniji US Hybrid.

Ljudi iz kompanije Thor navode da njihov ET-One koristi baterije LG Chem cells koje se nalaze sa obje strane šasije. Oni takođe navode da njihov kamion sa jednim punjenjem može da pređe 480 kilometara sa vučnom snagom od 36 tona, kao kod Teslinog modela Semi. Jeftinija verzija koja će moći da pređe 160 kilometara sa jednim punjenjem je takođe u razvoju.

Dizajn modela ET-One je u najmanju ruku intrigantan. Prednjim delom kamiona dominira polukružna maska i par farova sa LED tehnologijom. Što se enterijera tiče, on izgleda prilično tradicionalno, ali se umjesto gomile dugmadi, u njemu nalazi digitalna instrument tabla i veliki infotejment ekran pozicioniran na sredini.

Thor ET-One se još uvek nalazi u fazi testiranja, ali se kompanija nada da će biti spreman za probne vožnje već u toku naredne godine, kao i da će proizvodnja početi tokom 2019. godine.

Očekuje se da će cena za verziju koja može da pređe 160 kilometara sa jednim punjenjem iznositi oko 150.000 dolara, dok će verzija koja može da pređe 480 kilometara sa jednim punjenjem koštati oko 250.000 dolara, što je za 100.000 više od Teslinog modela Semi.

(vrelegume.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije