Auto zanimljivosti

Volkswagen Arteon dobio pet zvjezdica na testu bezbjednosti

Volkswagen Arteon dobio pet zvjezdica na testu bezbjednosti
Foto: Ilustracija | Volkswagen Arteon dobio pet zvjezdi na testu bezbjednosti

Volkswagen je ostvario izvrsne rezultate i u novijoj seriji Euro NCAP crash testova zahvaljujući najboljim ocjenama za novi Arteon.

Nezavisna evropska organizacija za zaštitu potrošača dodijelila je novom coupe modelu marke Volkswagen najveću ocjenu od pet zvjezdica. Ova ocjena ne predstavlja samo priznanje za zaštitu odraslih putnika i djece već i za serijske sisteme podrške novog Arteona te područje sistema zaštite pješaka. Zahvaljujući između ostalog serijskoj funkciji kočenja u nuždi koja reaguje na pješake, ovaj je sistem dobio najveću ikad dodijeljenu ocjenu u višoj srednjoj klasi.

Sveobuhvatna ocjena bezbjednosti od pet zvjezdica za Arteon sastoji se od rezultata iz četiriju djelimičnih područja: tako je novi Gran Turismo u području zaštite odraslih putnika dobio 96 odsto maksimalne ocjene. U području zaštite djece Arteon je dobio 85 odsto mogućeg broja bodova.

Zavidno visoka ocjena od 85 odsto u kategoriji zaštite pješaka postignuta je pomoću uspješne kombinacije serijske funkcije kočenja u nuždi koja reaguje na pješake i visokog potencijala pasivne bezbjednosti ugroženih učesnika u saobraćaju.

Sa 82 odsto mogućih bodova zahtjevi za dobivanje pet zvjezdica u kategoriji sistema bezbjednosti daleko su nadmašeni. Prilikom ocjenjivanja u obzir su uzete brojne serijske funkcije poput upozorenja na nevezani pojas na svim sjedištima, uređaja za regulisanje brzine, sistema nadzora okoline "Front Assist" s funkcijom kočenja u nuždi koja reaguje i na pješake te podrške zadržavanja vozila na traci "Lane Assist". 

VW se može hvaliti i odličnim bezbjednosnim tehnologijama koje uskoro možemo očekivati i u ostalim modelima koncerna.

(autoportal.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije